Aabyæble.

Hjem og Historie: Synes at være en jysk Sort, som har hjemme i Byen Aaby i Nærheden af Århus, efter hvilken den har Navn. Sorten er ikke ny, der træffes gamle Træer af den rundt om i Århusegnen og forøvrigt også ellers i Østjylland; Hvorvidt den hører til de såkaldte Bøghske Sorter, det vil sige, til dem, som afdøde Handelsgartner Bøgh i Horsens har henledet Opmærksomheden på, eller ikke, har jeg ikke kunnet få oplyst.



Aaby1.jpg
Fig. l. Aabyæble.

Beskrivelse af Frugten: Størrelse: middelstor til næsten stor, i god Udvikling 8788 mm bred, 6970 mm høj, oftest noget mindre. Figuren er tegnet 1902 efter Frugter fra Rislund ved Århus. Form: afstumpet ægformet med Bugen lidt under Midten, smukt rundende mod Stilken, lidt stærkere aftagende mod den ibredt afstumpede Bægerende. Mere afrundede Former forekommer også ret ofte. Bæger: lukket, Bladene brede, grønne, uldede, bøjer indad, slår Spidserne, som ender i en kort Bråd, lidt tilbage; Hulen middeldyb, middelvid til snæver; Hoved- og Biribber fine, næsten rynkeagtige indenfor Randen, de første flade på denne og fortsættes mere udprægede ned over Frugten til ind i Stilkhulen; Tværsnit stærkt kantet. Stilk: kort, tyk, lige, gulgrøn med rødt, dunet; Hulen middeldyb, vid med meget svage Spor af Strålerust. Hud: hvidlig gul, Solsiden fuld af rosenrøde Stænk og Striber, som ofte næsten dækker; Punkter fine, lysebrune med smal Hov, lidet kendelige. Kraftig Lugt. Fedtet. Kærnehus: stort, rundt løgformet med kraftige Biårer, Aksen middelvid til vid, lang, når omtrent til Bægerrøret, Rum store, lukkede og åbne imellem hverandre, tilspidsede opad, rundt tilspidsede nedad, Vægge sprængte, Kærner store, lysebrune, but tilspidsede, Bægerrør: en stor Kegle med lidt indadbuede Vægge, Tråde lidt under midtstillede, Griffel dybkløvet, glat. Kød: hvidt, marvet, saftigt, af god vinagtig Smag, dog uden udpræget Aroma. Modningstid: sidste Halvdel af September til Midten eller Slutningen af Oktober, efter den Tid taber den Saften. Værd: brugelig Bordfrugt, udmærket Torve- og meget god Køkkenfrugt.

Træet kan blive stort og skal være meget hårdført. Årsskud: tykke, olivenbrune med megen Sølvhud, dunede mod Spidsen og med mange langagtige store gule Barkporer (Lenticeller). Bladknopper: brede, butte, tilliggende, Knopskæl brune med dunet Rand. Blade: store, flade, rundt ovale med kort påsat Spids, skarpt savtakkede; Bladstilke korte, tykke med dyb Fure, røde ved Grunden, glatte; Akselblade temmelig store, lancetformede. Frugtknopper: store, ægformede, Knopskællene rødligbrune, hårede eller dunede.

Frugtbarheden indtræder tidlig og er god.