Matthiesen 1913. I: 35

Ballajda.

Hjem og Historie: Sorten har jeg fundet på Samsø, hvor den er temmelig almindelig i Haverne, og hvor den rimeligvis har hjemme. Hvorledes det underlige Navn skal tvdes, har jeg ikke kunnet få oplyst. Sorten er gammel på Øen.



Bakkeg.M4.jpg

Fig. 12. Ballajda.

Beskrivelse af Frugten: Størrelse: lille, i almindelig Udvikling fra store Træer 5153 mm bred, 4850 mm høj. Form: rundt ægformet, Bug under Midten, smukt rundende mod Stilken, mere aftagende mod Bægeret, den ene Side altid stærkere udviklet. Bæger: lukket, Bladene brede, løber hurtigt over i en fin skarp Spids, bøjer indad, slår Spidserne tilbage, stærkt hårede eller uldede; Hulen flad, vid eller næsten ingen, de små Ribber ret skarpe på Randen, løber blødt ned over Frugten, så Tværsnittet er ikke ganske rundt. - Stilk: 1-2 Cmtr. lang, kraftig til tyk, lidt krum, brun, stærkt dunet; Hulen middeldyb, vid, oftest uden Rust. Hud: olivengrøn grøn med Spor af brunt senere mere gul, Solsiden med gule Flammer og lidt Stænk af brunlig rødt; Punkter fine, tætsiddende, oftest kun klare Hov, på Solsiden er de røde med lysere rødlig Hov; enkelte Rustfigurer træffes. Ingen Lugt. Stærkt fedtet. Kærnehus: ovalt løgformet. Aksen lang, middelvid, når helt op til Bægerrøret, Rum store, brede, udrandede opad, but tilspidsede nedad, Vægge glatte, 3 store, kaffebrune, skarpt tilspidsede Kærner i hvert. Bægerrør: en dyb Kegle, Tråde næsten højtstillede. Griffel halvkløvet, håret på den sammenvoksede Del. Kød: grønligt, af Bygning fint, dog mørt, overmåde saftfuldt, syrligt med lidt Sødme, uden Aroma. Modningstid: Oktober noget ind i November. Værd: er på Grund af sin store Saftmængde en fortræffelig Efterårsfrugt til Køkkenbrug. Udføres i Mængde fra Øen om Efteråret.