Matthiesen 1913. I: 202

Ringkloster Kammerjunker.

Littr. o. Syn.: Bredsted, Håndbog Nr. 122. Wøldike, Side 526.

Hjem og Historie: Fundet og udbredt af Bøgh, Horsens. Bredsted citerer et Brev fra Bøgh, som jeg tillader mig at meddele, da det bedst gengiver, hvad der vides om Sorten. »For omtrent 50 År siden fandt jeg denne Frugtsort på Herregården Ringkloster, som ligger ved Skanderborg Sø. Træet var den Gang meget gammelt, og Ejeren, Hr. Andersen, bad mig om at formere denne Sort, fordi han satte stor Pris på at beholde den og få den udbredt. Han antog, at den i en tidligere Periode måske var indført af Munkene. En tidligere Ejer, Kammerjunker Arensdorf, holdt meget af dette Æble, og hans Folk måtte fortære alle andre Æbler i Haven, når de blot skånede dette; det blev derfor benævnt med Kammerjunkerens Æble. Det er af mig udbredt under Navn af Kammerjunker fra Ringkloster. Sorten findes nu temmelig udbredt her i Jylland, og alle Træerne stammer fra det gamle Træ i Ringkloster Have, der nu er dødt.«

Såmeget er altså vist, at Sorten er meget gammel her i Landet, og jeg har gættet på, at vi måske her har det af Kong Frederik den anden til Skanderborg Slotshave indforskrevne »Johansæble« for os, hvilket Navn nu synes at være forsvundet fra denne Egn.

KammerM1.jpg Fig. 115. Ringkloster Kammerjunker.

Beskrivelse af Frugten: — Størrelse: lille, 58—64 mm bred, 52—57 mm høj, ofte lidt mindre. — Form: afstumpet kegleformet eller afstumpet ægformet, Bug under Midten, den ene Halvdel oftest stærkere udviklet. — Bæger: lille, lukket, Bladene middellange, smalle, grønne, fint uldede; Hulen næppe middeldyb, middelvid. Ribber ubetydelige, taber sig ved Bugen, Tværsnit næppe fuldt rundt. — Stilk: normalt kort, undertiden længere, tynd, grøn med brunt, dunet; Hulen middeldyb, middelvid, ofte med en Svulst, ubetydelig grå Rust ellers grøn på Rustens Plads. — Hud: smuk lysegul, på Solsiden overstænket og stribet af et smukt karmoisinrødt, som ofte omtrent dækker helt; Punkter fine med klar Hov. God Lugt. Lidt fedtet. — Kærnehus: lille, ténformet, Aksen meget snæver, ofte næsten lukket, Rum små, lidt afrundede eller ofte også udrandede opad, rundt tilspidsede nedad, Vægge glatte, 2 store lange, trinde, blankbrune Kærner i hvert. — Bægerrør: en lang Tragt med ualmindelig fint Rør, Tråde højtstillede, Griffel j kløvet, tæt hvidfiltet i Delingsstedet. — Kød: hvidt, ofte rødligt på Solsiden, af forfriskende sød vinagtig god Smag med svag Rosenaroma. — Modningstid: Oktober—November. — Værd: meget god Bordfrugt.

Træet er hårdført og meget frugtbart, det kan blive stort og danner en tætløvet, rund Krone. — Årsskud: middeltykke til tykke, violetbrune, uldede mod Spidsen, mange fine, runde Barkporer. — BIadknopper: flade, tilliggende, mørkebrune med dunede Knopskæl. — Blade: store, rundt ovale med kort påsat Spids, groft savtakkede; Bladstilke middellange, tykke, rødlige, dunede.— Frugtknopper: store, langt kegleformede, mørkebrune; om disse er Bladene langt eliptiske.