Battruppære.

Hjem: Frugten var udstillet som »Frøpære« af Husmand Jens P. Sørensen i Battrup, syd for Århus på Jysk Haveselskabs Udstilling 1911 i Århus. Udstilleren havde tilføjet »plantet i Vejgrøften«.

Beskrivelse af Frugten: — Størrelse: middelstor, 60 mm bred, 70 mm høj. — Form: æg- eller topformet. Bug under Midten, lidt tilsneddet mod den afstumpede Bægerende og stærkt tilspidset mod Stilken. — Bæger: lille eller middelstort, Bladene korte, kanalformede, ikke forbundne ved en Rand; Hulen skålformet, omgivet af fine rynkeagtige Ribber. — Stilk: sidder som stukket ind i Frugten, trykket til Siden af en Svulst, 20 mm lang, kraftig, olivenbrun uden Barkporer, har to små Knopper nærmest Stilkenden. — Hud: som moden strågul med grønne Partier, Solsiden med Spor af rød Flamme; Punkter meget fine, tætsiddende, lysebrune, om Stilk og Bæger lidt lysebrun fin Rust, enkelte små Rustfigurer træffes ned over Frugten. — Kærnehus: middelstort, Aksen vid, Rum tilliggende, Kærner store, langt ægformede uden Hage.— Bægerrør: ualmindelig stort, flaskeformigt. — Kød: lidt gult, saftfuldt, næsten helt smeltende, af kraftig fin, godt krydret Vinsmag, lidt sandet under Huden, ubetydeligt stenet om Kærnehuset. — Modningstid: Oktober. — Værd: god og smuk Bordfrugt.


Battruppear1.jpg Fig. 295. Battruppære.