Brunpære fra Fejø.

Hjem: Sorten har hjemme på Fejø, hvor store Træer af den træffes i mange ældre Haver..

Beskrivelse af Frugten: Størrelse: stor, i almindelig god Udvikling 55 mm bred, 71 mm høj. Form: ligner en Nouveau Poiteau, bulet pæreformet, Bugen kun lidt under Midten, indsvejfet tilløbende mod begge Ender, bredt afstumpet ved Bægeret. Bæger: stort, halvlukket eller næsten åbent, Blade små, kanalformede, forbundne ved en smal Rand, bøjer indad; Hulen forholdsvis dyb, snæver, omgivet af 5 brede, flade Ribber. Stilk: middellang til lang, tyk, tyk i Leddet og tykkere næst Frugten, hvor den ofte er kødfuld, olivenbrun med flne Barkporer og en Knop på Midten. Hud: grønlig citrongul, Solsiden med lidt brunlig rødt; Punkter store, brune, tætsiddende, på Solsiden brunrøde, lysebrun Rust omkring Stilk og Bæger og ofte også ned over Frugten. Kærnehus: sidder nærmest Stilken, smalt, Aksen snæver eller næsten lukket, Rum små, lidt udstående, Kærner små, mørkebrune. Bægerrør: en stor Gryde med kort Kanal. Kød: tæt, hvidt, saftigt, ikke halvsmeltende, sukkersødt med fin vinagtig Syre og velsmagende, stenet om Kærnehuset. Modningstid: sidst i August, holder sig kun kort. Værd: god Husholdningsfrugt til Tørring og Kompot, god Salgsfrugt.

Battruppear4.jpg Fig. 297. Brunpære fra Fejø.