Stenbæk Pære.

Frugten modtog jeg fra Udstillingen i Århus 1920 som Frøpære fra Stenbæk ved Brabrand.

Beskrivelse af Frugten. -Størrelse og Form: næsten stor, bergamotformet, Bug omtrent på Midten, stærkt afplattet ved Bægerenden. Bæger: stort, åbent. Bladene korte, brede, kanalformede, står lige op; Hulen en vid flad eller middeldyb Skål. Stilk: kort, tyk, krum med en Knop på Midten, lyst olivenbrun med meget fine, runde Barkporer, Hulen ubetydelig eller ingen. Hud: varmt mørkegul uden rødt og med meget fine Punkter. Kærnehus: Aksen snæver, Rum store, ægformede, lidt udstående, 2 store, brede, lysebrune Kærner i hvert. Bægerrør: en Tragt med kort Kanal. Kød: hvidt med gul Tone, saftigt, smeltende, sødt vinagtigt og godt, er kun svagt eller slet ikke stenet om Kærnehuset. Modningstid: Oktober. Værd: god Bord- og Handelsfrugt.

Fig. 528. Stenbæk Pære.