Matthiesen 1913. II: 192

Langelands Vildling.

Hjem: Efter Navnet at dømme stammer dette Æble fra Langeland, men nærmere har jeg ikke kunnet få oplyst. Jeg modtog Frugten første Gang 1900 fra Valdemarslots Have, på den store Udstilling i København 1912 fandtes den også i Svendborg Samlingen.

Beskrivelse af Frugten: Størrelse: stor, 81 mm bred, 74 mm høj. Form: næsten kuglerund, Bugen på Midten, den ene Side stærkere udviklet. Bæger: lukket, Bladene brede, korte, dunede, slutter tæt sammen med Spidserne, lidt adskilte ved Grunden; Hulen snæver, middeldyb, Ribber blødt rundede, indenfor Randen rynkeagtige, løber helt ned over Frugten og ind i Stilkhulen; Tværsnit kantet. Stilk: kort eller middellang, kraftig, træet, brun, dunet; Hulen snæver, dyb, kun med Spor af Rust; undertiden trykkes Stilken, som så er tyk, af en snabelagtig Svulst, og Hulen er da omtrent udfyldt. Hud: lysegul med grønt Skær, senere rent gul, Solsiden stænket og stribet af et smukt tyndt rødt, som lader Grundfarven skinne igennem; Punkter talrige, fine med mat Hov. Ret kraftig Lugt. Stærkt fedtet. Kærnehus: løghjerteformet. Aksen vid, når lige til Røret, Rum snart åbne, snart lukkede, svagt og spidst rundede opad, but tilspidsede eller svagt afrundede nedad, Vægge sprængte, Kærner små, blankbrune, 2 i hvert Rum. Bægerrør: en dyb, smal Kegle, Tråde lidt over midtstillede, Griffel dybtkløvet, svagt håret, Kød: hvidt, marvet, kraftig vinagtigt med god Aroma. Modningstid: sidst i Oktober til først i December. Værd: god Bordfrugt, smuk Salgsfrugt.

VejringeM6.jpg Fig. 272. Langelands Vildling.