Andersens Citronæble.

Frugt fra Århusudstillingen og fra P. Henriksen, Beder. Sorten har hjemme i Byen Kærbølling i Vejle Amt. P. Henriksen meddelte mig den Gang, at Træet var meget hårdført i Vestjylland, det samme har også Hr. N. Gram meddelt. Af den Grund medtages det her.

Beskrivelse af Frugten: Størrelse og Form: lille til middelstort, rundt ægformet, Bugen omtrent på Midten, begge Halvdele ens udviklede. Bæger: lukket, Bladene brede, tæt filtede, butte, bøjer indad med Spidserne udad; Hulen meget flad eller næsten ingen, Ribber små, men ret markerede, løber flade ned over Frugten, så Tværsnittet er næppe fuldt rundt. Stilk: kort og tyk eller lang og kraftig, gulbrun, glat, trykkes af en lille, skarp Svulst; Hulen flad, vid, kun med Spor af Rust. Hud: lyst citrongul, Solsiden har på solbeskinnede Frugter en tynd brunrød Dæks farve uden Stænk eller Striber; Punkter ret talrige uden kendelig Hov, ingen Lugt, svagt fedtet. Kærnehus: stort, rundt løgformet. Aksen middelvid. Rum store, når helt til Bægerrøret, tilspidsede opad, rundt tilspidsede nedad, Vægge glatte, to store mørkebrune Kærner i hvert. Bægerrør: en lille grydeagtig Kegle, Tråde under midtstillede. Griffel kortkløvet, glat. - Kød: hvidt, saftigt, vinagtigt, ikke meget kraftigt. Modningstid: Oktober eller lidt før til noget ind i November. Værd: brugelig Bordfrugt, har størst Værdi på Grund af Træets Hårdførhed og passer derfor for meget barske Egne.