Brandsbyæble

Sorten er kommen til mig fra R. H. Rasmussen, Rifbjerg. Han meddeler, at han har modtaget Kviste fra en Mand i Brandsby i Sydlangeland, der atter havde dem fra Herregården Hjortholm, hvor Modertræet var kommen frem af Frø. Rasmussen har givet Æblet Navn.

Beskrivelse af Frugten Størrelse og Form: stort, afstumpet kegleformet, højere eller lavere, Bug nær hen mod Stilkenden, den ene Halvdel stærkere udviklet. Bæger: forholdsvis lille, halvåbent, Bladene lange, middelbrede, bøjer indad, slår de lange Spidser tilbage, grønne, fint uldede;  Hulen middeldyb, rummelig til vid, Ribber fine, ret markerede, Biribber ofte næsten lige så store, ofte er Ribberne også uformelige Vorter og Buler, som man sjældent træffer dem, spores helt ned over Frugten, så Tværsnittet er ikke fuldt rundt. Stilk: kort, tyk eller også kun en Knort; Hulen dyb, middelvid til vid med ubetydelig grå, fin Strålerust. Hud: lyst strågul eller hvidliggul, undertiden med svag grøn Tone, Solsiden flammet, stribet og stænket af det skønneste mørke rosenrøde, dog at Grundfarven altid ses; Punkter spredte, grå med smal mat Hov, ses kun på Stilkpartiet. Svag Lugt og svagt fedtet. Kærnehus: svagt betegnet, højt løghjerteformet, Aksen vid, forholdsvis kort, Rum små, stærkt tilspidsede opad, rundt tilspidsede nedad, Vægge lidt sprængte, åbne, Kærner meget små, en eller to i hvert Rum. Bægerrør: en tragtagtig Kegle, Tråde midtstillede, Griffel 2/3 kløvet, glat eller ganske svagt håret i Delingsstedet. Kød: fast, hvidt, saftigt, af kraftig, lidt syrlig Vinsmag, bliver brunt efter Snittet. Modningstid: Oktober Året ud. Værd: brugelig Bordfrugt, glimrende smuk Handelsfrugt, meget god Husholdningsfrugt.

Fig. 362. Brandsbyæble.