Emmas Æble.

Modertræet står i Tikøb Skoles Have her i Nordsjælland, og er sået af Kærne af Lærer Hermanns Svigermoder, efter hvem det har fået Navn. Træet stod i flere År og havde små Blade og talrige Vedtorne, indtil det blev plantet om, så forsvandt Tornene og Bladene blev store.

Beskrivelse af Frugten. Størrelse og Form: middelstort, rundt kegleformet, Bugen under Midten, noget aftagende derfra mod Bægeret, begge Halvdele ens udviklede. Bæger: lukket eller halvåbent, Bladene korte, bøjer indad, står lige op, er glatte; Hulen middeldyb, snæver, Ribber indenfor Randen forholdsvis store og ret markerede, er borte på Randen, men spores svagt ned over Frugten, så Tværsnittet er næppe fuldt rundt. - Stilk: middellang, kraftig til tyk, fint dunet; Hulen dyb, vid med lidt tynd Strålerust. Hud: lyst citrongul med grøn Tone, ringe Spor af Striber og Stænk træffes på Solsiden; Punkter spredte, mørke med smal Hov. Svag Lugt og svagt fedtet. Kærnehus: rundt løgformet, Aksen middelvid, lang, Rum tilspidsede opad, rundt tilspidsede nedad, Vægge sprængte, en eller to store tykke Kærner i hvert. Bægerrør: en Kegle, Tråde midtstlllede, Griffel 2¦3 kløvet, fint håret på den sammenvoksede Del. Kød: hvidt, tæt, meget saftigt, vinsyrligt uden kendelig Sødme. Modningstid: November til hen på Vinteren. Værd: god Torvefrugt, fortrinlig Kogefrugt, koger let ud. Er bedre Husholdningsfrugt end Hanthornden og Opmærksomhed værd.

Fig. 371. Emmas Æble.