Gerlevæble.

Frugten er kommen fra Stadgartner Carlsen i Randers.l Han skriver: »Antagelig et Frøæble, kan blive dobbelt så stort, men i År var der kun få Frugter (1919). Meget holdbart og værdsættes meget på Gerlevegnen.« Gerlev ligger nordøst for Randers.

Beskrivelse af Frugten: Størrelse og Form: lille til middelstort, Bug omtrent på Midten, stærkt afplattet ved begge Ender, de to Halvdele ens udviklede. Bæger: lukket, Blade lidt dunede, brede, korte, bøjer indad og dækker Røret; Hulen flad, vid eller også ingen, Ribber meget små, flade, enkelte spores dog ned over Frugten; Tværsnit rundt. Stilk: en Knort; Hulen flad, vid med Spor af Rust. Hud: lysegul, men ses ikke ren, hele Frugten er l dækket af et smukt karmoisinrødt, hvori korte Striber; kun enkelte Punkter træffes, mørke med smal Hov. God Lugt og svagt fedtet. Kærnehus: forholdsvis stort, rundt, Aksen snæver. Rum store, lidt afrundede opad, rundt tilspidsede nedad, Vægge lidt årede, en temmelig stor, lysebrun Kærne i hvert. Bægerrør: en Tragt, Tråde højtstillede, Griffel 2/3 kløvet, håret på midterste Tredjedel. Kød: hvidt, lidt rødligt under Huden næst Bægeret, saftigt, fast, lidt syrligt vinagtigt, dog med fornøden Sødme og godt. Modningstid: var tjenligt midt i November og skal kunne holde sig længe. Værd: ret god Bordfrugt og meget god til al anden Brug, meget smuk Juletræsfrugt.

Fig. 388. Gerlevæble.