Jomfrugaardsæble.

Sorten er en Bornholmer og stammer fra Jomfrugården i Bodilsker Sogn, men træffes nu også andre Steder på Øen, foreliggende Frugt var fra Fiskerlejet Snogebæk, sendt af Lærer Harild.

Beskrivelse af Frugten: Størrelse og Form: stort, fladrundt, Bugen på eller lidt under Midten, den ene Halvdel er altid meget stærkere udviklet. Bæger: halvåbent, Bladene uldede, bøjer indad og Spidserne tilbage, er oftest adskilte ved Grunden; Hulen er dyb og vid, Ribberne ret fremtrædende, ses tydeligt ned over Frugten og kanter Tværsnittet, Stilk: kort, kraftig, uldet; Hulen er dyb, vid med kun ubetydelig Rust. H u d: varmt gul, skinnende, Solsiden og ofte mere er tæt smalstribet og lidt stænket med et smukt karmoisinrødt; Punkter talrige, fine, med En Hov, ses ikke meget. Kraftig Lugt og svagt fedtet. Kærnehus: lille, rudeformet. Aksen snæver, kort, Rum små, afrundede opad, rundt tilspidsede nedad, Vægge fint sprængte, en stor, bred, kort, lysebrun Kærne i hvert. Bægerrør: en Kegle, Tråde dybtstillede, Griffel dybtkløvet, fint håret i Delingsstedet. Kød: hvidt med fine grønlige Årer, marvet, meget saftfuldt, af lidt syrlig, forfriskende, god Vinsmag. Modningstid: Oktober-Jul. Værd: god Bordfrugt, smuk Salgs- og god Husholdningsfrugt.

 Fig 419. Jomfrugaardsæble.