Klintbyæble.

Gammel bornholmsk Sort. Stammer fra Store-Bukkegård, Åker Sogn, syd for Åkirkeby. Sorten bærer også Navnet Rødraner, men er meget forskellig fra den Rødraner, som er beskrevet i »Dansk Frugt«, Side 313 (Tillæg). Rødranernavnet synes at blive tillagt flere rødstribede Æbler på Øen. Foreliggende minder meget om det lollandske Kommensæble.

Beskrivelse af Frugten: Størrelse og Form: middelstort, i almindelig god Udvikling 6974 mm bredt, 6065 mm højt, bredt afstumpet kegleformet eller også mere fladrundt, den ene Halvdel ofte stærkere udviklet, Bugen under Midten. Bæger: halvåbent. Bladene brede, grønne, fint dunede, bøjer indad, står lige op; Hulen middeldyb til dyb, middelvid til vid, næsten glat, Ribber meget små næst Bægeret, træder lidt mere frem ned over Frugten, så Tværsnittet er ikke fuldt rundt. Stilk: snart en Knort, snart lidt længere, tyk, glat; Hulen flad til middeldyb, vid, grøn på Rustens Plads eller kun med svage Spor af grå Rust. Hud: gul med grøn Tone, Solsiden og ofte næsten hele Frugten er omtrent dækket af et mørkt skinnende blodrødt, fuldt af mørkere Striber og Stænk; Punkter fine med smal Hov, God Lugt. Stærkt fedtet. Kærnehus: løgformet, Aksen middelvid til vid, kort, Rum tilspidsede opad, but tilspidsede nedad, omtrent lukkede, Vægge svagt sprængte, to skarpt spidse Kærner i hvert, de bliver hurtigt grå i Luften. Bægerrør: en bredt afstumpet, mere eller mindre tragtagtig Kegle, Tråde midtstillede, Griffel kløvet omtrent lige til Grunden, filtet i Delingsstedet, ellers glat. Kød: hvidt, Årer grønne, saftigt, sødt vinagtigt. Modningstid: November til hen på Vinteren. Værd: god Bord-, Salgs- og Pyntefrugt.

Fig. 429. Klintbyæble.