Kruses Æble.

Sorten har jeg modtaget fra Gartner Peder Jensen i Farsø nord for Viborg. Han skriver 5/9 1918: »På Fur findes mange gamle Frugttræer, hvis Tilblivelse skyldes en gammel, for mange År siden afdød Kunstmaler Kruse, han var selv Podemester og arbejdede stærkt for Plantning på Øen, der før hans Tid var omtrent blottet for Trævækst.« Mit Princip tro, skulde Æblet hedde Furæble, men jeg syntes, den gamle Malers og Podemesters Navn burde bevares. Hvorvidt Æblet er tiltrukket af ham, kan ikke bevises, men er vel ikke usandsynligt.

Beskrivelse af Frugten: - Størrelse og Form: middelstort, fladrundt, Bugen på Midten, den ene Halvdel lidt kraftigere udviklet. - Bæger: åbent. Bladene brede, bøjer lidt indad, og derpå udad, er butte, glatte, lidt adskilte ved Grunden; Hulen er en middeldyb Skål, Ribber små, flade, taber sig hurtigt, Tværsnit rundt. Stilk: kort eller middellang, krum; Hulen snæver, dyb med grov, brun, ikke strålet Rust. Hud: mørk, mat, lidt smudsig gul, omtrent helt dækket af et mørkt blodrødt uden Striber eller Stænk; Punkter talrige, store, lysebrune uden Hov. Nogen Lugt og lidt fedtet. Kærnehus: lille, ovalt., Aksen middelvid, Rum små, tilspidsede opad, rundt eller but tilspidsede nedad, Vægge lidt sprængte, 2 trinde, ægformede Kærner i hvert. Bægerrør: en lille Kegle, undertiden lidt tragtagtig, Tråde midtstillede, Griffel kortkløvet, glat. Kød: snehvidt, saftigt, lidt tæt, af krydret, lidt vinsyrlig god Smag. Modningstid: September-Oktober. Værd: god og smuk Bordfrugt og meget god Køkken- og Salgsfrugt.

Sorten vil passe godt for udsatte vestjyske Forhold.

Fig. 433. Kruses Æble.