Thjele Høstæble.

Frugten har jeg modtaget fra Gartner Petersen, Thjele pr. Viborg. Han skriver, at det ikke er Thjeleæblet (se: »Dansk Frugt« II, Side 165), men da det står i Frøæblerækken, er det et Frøæble. Formen og Smagen peger stærkt på, at Sorten er Barn af Passe pomme rouge.

Beskrivelse af Frugten: Størrelse og Form: godt middelstort, meget uregelmæssigt bygget, kort kegleformet eller mere fladrundt, i hvert Fald bredere end højt, Bugen på eller lidt under Midten, den ene Halvdel altid stærkere udviklet. Bæger: stort, lukket, Bladene lange, brede, grønne, dunede, bøjer indad, er butte; Hulen middeldyb til dyb, snæver, Ribber ulige store, ret markerede på Randen, løber bredt ned over Frugten til Stilkhulen; Tværsnit kantet. Stilk: kort, kraftig, grøn, glat; Hulen middeldyb, vid med tynd, lysebrungul Strålerust. Hud: hvidlig gul, omtrent over det hele stænket, stribet og flammet af et smukt mørkt rosenrødt, Grundfarven ses sjældent ren; Punkter fine, ses næsten ikke. Kraftig Lugt, ringe fedtet. - Kærnehus: rundt løgformet, temmelig stort, Aksen snæver, Rum lukkede, tilspidsede opad, but rundede nedad, Vægge svagt årede, én, næsten rund Kærne i hvert. Bægerrør: en grydeagtig Kegle, Tråde dybtstillede, Griffel kortkløvet, dunet over det hele. Kød: hvidt med røde Årer og rødligt næst Huden og mod Bægeret, saftigt, marvet, vinagtigt eller rettere passe-pommerougeagtigt, men sødere. Modningstid: sidste Halvdel af September-Oktober. Værd: meget god Bordfrugt og meget smuk Salgsfrugt.

Fig. 411. Thjele Høstæble