Blangstedæble.

Sorten har jeg modtaget fra Forsøgsstationen i Blangsted, tæt ved Odense, hvor det formentlige gamle Modertræ står i Haven. Om det er en lokalsort, vides ikke, men formenes.

Beskrivelse af Frugten: — Størrelse og Form: mere end middelstort, i almindelig god Udvikling, 80 mm bredt, ca. 65 mm højt, Bugen på eller lidt under Midten, den ene Halvdel undertiden lidt stærkere udviklet, som oftest dog ikke. — Bæger: lukket, Bladene smalle, melede, bøjer indad, er lidt adskilte ved Grunden; Hulen middeldyb, snæver, Ribber på Randen flade, ned over Frugten stærkt fremtrædende; Tværsnit stærkt kantet. — Stilk: kort, tyk, dunet, er ofte kun en Knort; Hulen dyb, middelvid til snæver, kun med lidt tynd, grålig Rust, men ofte med en større Svulst. —— Hud: varmt guldgul, Solsiden og ofte mere har en tynd, brunligrød Dækfarve, hvori kun svage Spor af Striber; Punkter få, fine med bred Hov, ses ikke meget. Kraftig Lugt og fedtet. —— Kærnehus: rundt løgformet, Aksen næppe middelvid, Rum rundt tilspidsede eller også svagt afrundede opad, tilspidsede nedad, Vægge lidt årede, Kærner små, skarpt spidse, ofte 4 i hvert Rum. — Bægerrør: en lille Kegle, Tråde midtstillede, Griffel halvkløvet, svagt håret i Delingsstedet. —- Kød: hvidt med grønlige årer, saftigt, marvet, af kraftig sød, vinagtig, godt krydret Smag. -— Modningstid: Vinter; var i bedste Tilstand først i Februar og lod til at kunne holde sig længe. Er Opmærksomhed værd.


Fig. 358. Blangstedæble.