Mikkel Peders Æble.

Dette smukke Æble var udstillet i Tivoli 1922 af Fru Signe Holm, Magdebjerggård på Samsø og er rimeligvis en samsøsk Frøfrugt. Æblet er meget smukt. Fru H. meddeler, at Sorten er spredt over hele Øen, og trives i enhver Jordbund.

Beskrivelse af Frugten: — Størrelse og Form: stort, fladrundt, Bugen under Midten, noget aftagende hen imod Bægeret, den ene Halvdel ofte lidt stærkere udviklet. — Bæger: lukket, Bladene er fint uldede, bøjer indad, opad, slutter tæt sammen; Hulen middeldyb, vid, Ribber flade, ulige store, stærkt fremtrædende ned over Frugten og ind i Stilkhulen, så Tværsnittet er stærkt kantet. -- Stilk: kort, rager ikke ud over Hulens Rand, er tyk, glat; Hulen snæver til middelvid, dyb med lidt gråbrun Strålerust i Bunden. —Hud: Grundfarven gul men ses sjældent, hele Frugten er dækket af et skinnende kirsebærrødt eller mørkt karminrodt uden Striber, Flammer eller Stænk, kun lidt lysere på Skyggesiden; Punkter få, lyst rustbrune, ses kun hen imod Stilkhulen. Svag Lugt og fedtet. — Kærnehus: stort, rundt løghjerteformet, Aksen lang, når lige til Bægerrøret, middelvid til vid, Rum store, svagt afrundede ved begge Ender, Vægge årede eller svagt sprængte, Kærner små, trinde, lysebrune. — Bægerrør: en smal Kegle, Tråde midtstillede, Griffel halvkløvet, filtet på den sammenvoksede Del. —Kød: hvidt med røde Årer, saftigt, vinagtigt med ikke megen Sødme. — Modningstid: sidst i September til først i November. — Værd: glimrende smuk Handels- og Pyntefrugt, god Køkkenfrugt.

Fig. 449. Mikkel Peders Æble.