Munkeæble.

Frugten har jeg modtaget fra P. Jensens Enke, Mølleåsgården pr. Farringløse her på Sjælland. Det gamle Træ er ved Udskiftningen 1803 flyttet til Gårdens Have fra »Munkehuset« i Tersløse Sogn ved Haslev, og derfra fik så Æblet sit Navn.

Beskrivelse aaf Frugten. - Størrelse og Form: middelstort, 68 mm. bredt, 57 mm. højt, men vil sikkert blive større, når det podes på ungt Underlag, fladrundt, Bugen lidt under Midten, den ene Side ubetydeligt stærkere udviklet. ¦ Bæger: meget lille, halvåbent, de små, fint uldede Blade står lige op; Hulen snæver, middeldyb, Ribber og Biribber fine og ligestore indenfor Randen, meget svagt fremtrædende ned over Randen, Tværsnit omtrent rundt. Stilk: middellang, kraftig, krum, dunet; Hulen middelvid, dyb med lidt brun Strålerust. Hud: varmt lysegul, glinsende, Spor af røde Flammer træffes oftest på Stilkhalvdelen; Punkter talrige, iøjnefaldende, mørkebrune med smal, klar Hov; brunlig fin Rust træffes hyppigt omkring på Bægerhulen og dens Rand. Svag eller ingen Lugt, svagt fedtet. Kærnehus: stort, bredt løghjerteformet, Aksen vid, Rum rundt tilspidsede opad, but tilspidsede nedad, Vægge sprængte, Kærner små, rundt ægformede, kastaniebrune, 3-4 i hvert Rum. Bægerrør : en Kegle, Tråde højtstillede, Griffel 2/3 kløvet, filtet på den sammenvoksede Del. Kød: snehvidt, saftigt, lidt tæt, af fin, god Vinsmag med stærk appelsinagtig Aroma. Modningstid: »spiselig fra September til Maj,« skrives der, var i fuld god Stand midt i Marts. Værd: meget god Bordfrugt og smuk Handelsfrugt.

Træet har en bred Krone og bærer rigt hvert År

Fig. 450. Munkeæble.