Sjimleræble.

Bornholmsk Sort Stammer fra Otto Hansen, Sjimlevejen, Bodilsker Sogn. »Er et tidligmodent Spiseæble, som holder sig til Jul.« (Harild).

Beskrivelse af Frugten. Størrelse og Form: godt middelstort, rundt kegleformet eller næsten rundt, afstumpet ved Bægeret, Bug under Midten, rundende smukt mod Stilken, lidt mere aftagende mod Bægeret, den ene Halvdel ofte meget stærkere udviklet. Bæger: halvåbent. Bladene uldede, bøjer indad, krøller Spidserne tilbage, uldede; Hulen en flad Skål, Ribber fine, spores kun svagt ned over Frugten, Tværsnit omtrent rundt. Stilk: kort, næsten tyk; Hulen flad til middeldyb, snæver, fuld af grov, mørkebrun, langt udflydende Rust. Hud: varmt gul, Solsiden med tyndt, smukt rødt i Striber og Stænk; Punkter få eller spredte med fin Hov; Rustfigurer kan træffes. Kraftig Lugt og fedtet. Kærnehus: ovalt i Omkreds, Aksen snæver eller middelvid, lang, Rum store, tilspidset afrundede opad, rundt tilspidsede nedad, Vægge sprængte, én stor, bred, skarpt tilspidset Kærne i hvert. -- Bægerrør: en Kegle, Tråde midtstillede, Griffel dybtkløvet, tæt håret over det hele. Kød: hvidt med gul Tone, af sød, stærkt krydret vinagtig Smag. Modningstid : Oktober til Jul. -Værd: fin Bordfrugt, meget god Salgsfrugt.

Fig. 475. Sjimleræble.