Skørpingeæble.

Frugt fra Århusudstillingen 1920. Sorten er fundet i Skørpinge af Gartner Nørregård i Slagelse.

Beskrivelse af Frugten. -Størrelse og Form: lille, fladrundt eller courtpenduformet, Bugen på eller lidt under Midten, den ene Halvdel lidt kraftigere udviklet. -- Bæger: lille, åbent, Bladene korte, brede, butte, stærkt dunede, står lige op; Hulen en middeldyb Skål uden kendelige Ribber, Tværsnit rundt. Stilk: middellang, kraftig, glat; Hulen dyb, snæver, fuld af grov, mørk, ikke strålet Rust. Hud: gul men ses ikke ren, i det hele Frugten omtrent er dækket af et. mørkt karmoisinrødt, fuldt af Stænk, Striber og Flammer, Grundfarven skinner dog igennem på Skyggesiden; Punkter spredte, lyse, med bred Hov, hvorved de giver Frugten et forelleagtigt Udseende; enkelte Rustfigurer fandtes. Svag Lugt og svagt fedtet. -- Kærnehus: bredt løgformet, Aksen næppe middelvid, Rum små, rundt tilspidsede mod begge Ender med glatte Vægge og udfyldte af 2 kastaniebrune Kærner. Bægerrør: en lille Kegle, Tråde midtstillede, Griffel halvkløvet, filtet over det hele. Kød: hvidt, stærkt rødt udenfor Årerne, tæt, af god Vinsmag med nogen Aroma. Modningstid: Oktober-November. Værd: god Bordfrugt og meget smuk Pyntefrugt.

Fig. 483. Skørpingeæble.