Stensbyæble.

Dette store Æble har jeg modtaget fra Gartner R. P. Hansen i Brørup (Sydjylland). Han skriver, at han har modtaget Sorten fra sin 83årige Bedstemor, som opgiver, at det er fremkommen efter en Frøudsæd, men af hvilket Æble véd hun ikke, men at det ser ud, som om Moderen er Signe Tillisch. Hr. Hansen føjer til: »Jeg havde en Moster, som var lidt åndssvag, hun havde en særlig Forkærlighed for atÆblekærner i Urtepotter, og det er en af hendes tilfældige gode Tiltrækninger.«

Beskrivelse af Frugten. Størrelse og Form: stort til meget stort, afstumpet kegleformet, ligner den formentlige Moderfrugt, Bug under Midten, den ene Halvdel stærkere udviklet. Bæger: lukket eller halvåbent, Bladene brede, lange, bøjer indad, slår Spidserne lidt tilbage, er svagt dunede; Hulen middeldyb til dyb, flade forekommer også, middelvid; Ribber store, kalvilagtige, Biribber mindre men ret fremtrædende, fortsættes alle til ned over Bugen, Tværsnit stærkt kantet. Stilk: kort, kraftig til tyk, dunet; Hulen middeldyb, vid med mørk Strålerust. Hud: lysegrøn, senere med mere gul Tone, Solsiden med lidt rødt i Striber og Stænk; Punkter spredte, mørke med klar Hov. Svag Lugt og fedtet. Kærnehus: lille, højt løgformet, Aksen kort, vid, Rum rundt tilspidsede opad og ligeså nedad, Vægge lidt sprængte, Kærner få, små, kaffebrune. Bægerrør: en stor, bred Kegle, Tråde midtstillede, Griffel 3/4 kløvet, glat. Kød: hvidt, marvet, saftigt, vinsyrligt med fornøden Sødme og svagt krydret. Modningstid: September-Oktober. Værd: brugelig Bordfrugt, fortrinlig Køkkenfrugt.

Fig. 494 Stensbyæble.