*poha   *Forside  *'Marie og Niels Hansen  *Deres børn og børnebørn  *Niels' aner  * Maries aner  *Bjerringgaard  *Bjerringgaard før 1890  *Martha og Sigvald  *Marthas aner   *Pouls barndom  Anekort   


 Sigvald Hansen, 1898-1974, født og opvokset på Bjerringgaard
Martha Rasmine, født Madsen, 1905-1967


De boede på Bjerringgaard fra deres bryllup i 1928 og til deres død. Se FT 1930 og 1940.
 
 

Sigvald.  

Min far* blev født i Elsborg 1898. Han blev født den 21.9.1898  og døbt i Elsborg den 6.11.  Faddere var den ugifte moster Ane Sørensen Serup fra Rind, ungkarl Anders Sørensen Serup fra Rind (Moderen Marie havde både en bror og fætter med navnet, men de var begge gifte i 1898, og kun fætteren boede da stadig i Rind), og ungkarl Niels Døssing, Elsborg. - Sigvald blev konfirmeret den 18.8.1912.

Jeg ved ikke meget om min fars opvækst. Han må have gået i skole i Elsborg skole, i 7 år som det var typisk dengang. I 1916, da han var 18 år gammel, stod han som tyende hos søsteren Marie (Mitte) og dennes mand Søren Jensen på deres gård i Sjørslev. Han var soldat i Holbæk 1918-1919, se billede, og han var på Asmildkloster Landbrugsskole ved Viborg i vinteren 1924-1925. Ved folketællingen i Elsborg i 1925 ses han som landmand på Bjerringgaard. Han har nok tilbragt det meste af sit liv på Bjerringgaard, både barndom og ungdom såvel som da han 20. oktober 1928 (som 30-årig) blev gift med min mor, og han overtog gården samme år (se Realregister Elsborg 1842-1946).
Min far var en relativt stille og pligtopfyldende mand og meget godhjertet. Han blandede sig ikke meget i vores opdragelse, men når der var noget særligt og vi havde spurgt vores mor, blev vi sendt hen for at spørge vores far. Som regel fik vi lov. I mange år arbejdede han mest ude, men da min mor blev syg og senere da han blev alene, var han god til også at hjælpe til indendørs. Han var en meget rar far, som altid gav en tryg baggrund. Han havde en stille lune, det gjaldt også de fleste af hans brødre. Hans "lidenskab" var at spille lombre, det gjorde han med sine brødre, naboer og venner, når lejlighed gaves. Efter kaffe (naboer og venner samledes ofte "kun" til kaffe, hvis der ikke var en særlig anledning, men ofte med 10 slags kage), og så spillede mændene ofte kort i en stue, mens damerne samledes til håndarbejde og snak i en anden stue. Så kunne han godt glemme tiden.
* skrevet af deres søn Poul


Sigvald som soldat. Han var soldat i Holbæk.

Sigvald fotograferet siddende på beholder midt på gårdspladsen, den blev brugt til kreaturvanding. Billedet må være fra sidste halvdel af 40'erne. Bagved kan skimtes min farbror Harald fra København og hans datter Else, det må have været i den periode, hvor de hvert år kom på en uges sommerferie.

 Sigvald 1959

Sigvald fik bil midt 1950'erne, en Ford Zephyr, den var han meget glad for. Senere fik han en folkevogn (bobbel). Her er hans kørekort, samt hans legitimationskort fra krigens tid og personnummerbevis. Fødselsdatoen på personnummerbeviset er forkert, det skal være 21 09 98.


 Sigvald og Martha ved deres bryllup på Bjerringgaard den 20. oktober 1928. Deres brødre Kresten Hansen og Otto Madsen var vidner, begge deres fædre var døde. -- Se festsange ved deres bryllup.
Ifølge Realregister Elsborg 1842-1946 fik Sigvald skøde på gården den den 29.11.1928.

Martha og Sigvald som nygifte, ca. 1930? Jeg kan dårligt kende min mor, da jeg kun husker hende som grå- og hvidhåret, men jeg regner med det må være hende, da billederne lå sammen, de stammer fra nogle DSB kort. Min far kan jeg tydeligt kende. De var nogle pæne mennesker.

Set i bagspejlet kan jeg ikke forestille mig bedre forælde.
 


 
Martha.

Hun blev født den 5.10.1905 som den sidste af 12 søskende. Hun blev døbt i Elsborg den 15.10, faddere var fem af hendes søskende, Karen (Valdemar Ørums hustru fra Sjørslev), Anna (Ane), Jens, Mads og Klaudi. Min mor gik også i skole i Elsborg, hun havde bl.a. Hans Kristian Møller (lærer Møller) som lærer, han var også, da vi kom i skole, da syntes hun, han havde været der for længe. Hun blev konfirmeret den 5.10.1919, dvs. på sin fødselsdag..

Jeg ved, at min mor var i huset som kokkepige hos en overlæge Videbæk i Viborg, samtidig var Inges mor Anna stuepige sammesteds (ved FT Viborg 1906, 1916 og 1925 var der en korpslæge, senere overlæge, Poul Henrik Carl Videbech, født i 1869, med hustru og 2 sønner født 1899 og 1901, samt bl.a. kokke- og stuepige, det har nok været ham. Se FT 1925. Sidste kolonne viser bopæl i nov. året før).  - Ved folketællingen i 1925  boede Martha hjemme hos sine forældre, hun stod som syerske. - Som ung pige havde min mor et (mildt) angreb af tuberkulose, der var den almindelig sygdom dengang; hun var i en periode på sanatorium i Skørping. Det var efter hun var begyndt at komme sammen med min far, da han besøgte hende på sanatoriet.
Min mor havde ikke nogen særlig uddannelse. Jeg kan huske hun har sagt, at hun gerne ville have været damefrisør. Da jeg mener min mor havde et godt hoved, ville hun sikkert i dag have fået en boglig uddannelse. Men sådan noget har hun sikkert slet ikke turdet drømme om den gang. Men vores forældre var altid positive for at vi fik den uddannelse vi havde lyst til. Hun brugte sommetider udtrykket om lærdom: Det er der ingen, der tage fra dem. Min mor var den udadvendte, og var nok den, der med mange ting satte dagsordenen, dog ikke med gårdens drift. I sine velmagtsdage elskede hun selskabelighed, de havde da også en meget stor omgangskreds.. Min søster Marie ligner hende på dette og nok også andre punkter. Hun var en beskyttende, måske lidt pylret mor. Hun satte en stor ære i at holde sit hjem, hun var meget proper, så det grænsede til rengøringsvanvid. Set i bakspejlet kan jeg se, at vi har haft et godt hjem på Bjerringgaard, med tryghed, opbakning og en god tone.
Under krigen fik min mor ondt i maven, det blev konstateret, at hun havde mavesår. Måske har krigen også gået hende på, hun var nok lidt neurotisk. Foruden det at have sin svigermoder boende blev hende en belastning, Jeg kan huske, at hun først fik en æggekur, hvor hun skulle ligge i sengen 2-3 uger, hun lå da i Bedstes værelse ved siden af køkkenet. Hun fik også besked på at skåne sig selv fysisk, men det var hun ikke god til. Senere blev hun to gange opereret på Kjellerup sygehus. Men hun blev aldrig helt rask. Senere, i 50-60'erne, lå hun ofte i perioder i sengen. Min far var meget flink til at passe hende og kom med morgenmad til hende, mens hun endnu var i sengen. Hun døde da også som kun 61-årig, af en akut lungebetændelse, nok fordi hun i forvejen var svækket.


Billedet er fra Inges og mit bryllup i 1958. Det er min mor og far, Niels samt hovedet af Ole, der kan skimtes.


Martha nær 60 år gammel. Hun er da mærket af sin sygdom, som varede en længere årrække.


Min mor fotograferet ved Annes barnedåb i 1966, mindre end et år før hendes død (t.v.Inges moster Lis, t.h. hendes bror Arne)


Familiebillede fra nok ca. 1943, da Ole ser ud til at være et par år gammel. Fra venstre Martha, Ole, Poul, Marie, Niels, Sigvald.  
Se familien ved FT 1930 og 1940.
Datteren Marie født 4.3.1930 døde 13.1.1931. Ole først født i 1941
På billedet er Niels højere end mig, selv om jeg var 1½ år ældre. Senere fik vi ca, samme højde. .


Martha og Sigvalds sølbryllup 20. oktober 1953. Niels og jeg var begge soldater på dette tidspunkt.Fra venstre Marie, Martha, Ole, Sigvald, Poul, Niels

 


Æresport og sølvbryllupsgæster. Midt i Martha, Sigvald og Ole. Fra højre Niels, Marie, Poul og Store Søren. Om aftenen var der middag på kroen i Rødkærsbro med mange gæster, damerne var i lange kjoler.
Større billede

Lykønskninger, familie og  Beboere i Elsborg-Rødkærsbro ca. 1950.


Familien Hansen i haven en sommerdag.


En pause i høstarbejdet i 1955. Fra venstre Marie, Ole, Sigvald, en ukendt, Martha og Niels.


Martha og Sigvald


 

26. juli 1958. Martha og Sigvald i stuen ved køkkendøren Bjerringgaard. Ole kan skimtes til venstre. Bagved er på væggen den gamle telefon.

Martha døde i 1967, Sigvald i 1974.

 

Gården videreførtes fra ca. 1972 af deres søn Niels Hansen, senere sammen med Grethe Olesen.  Niels konfirmand.

I 2011 blev gården solgt ud af familien. Den havde da været i slægten i 120 år, fordelt med ca. 40 år på hver af de 3 generationer,


 Elsborg kirke, gravmæler.


 Se iøvrigt Elsborg-Højbjerg familier


Slægtsnavne tilbage i familien