Matthiesen 1913

Allerslevæble.

Hjem og Historie: Ny dansk Sort. Modertræet står i en Have i Landsbyen Allerslev ved Lejre Station. Herfra fik Handelsgartner Alfred Petersen i Roskilde den, og han har den nu i Formering. Det er en Halvkalvil, som har nogen Lighed med den gamle »Ægte rød Vinter-Kalvil« men er dog veladskilt fra denne.

Allerslev1.jpg
Fig. 4. Allerslevæble.

Beskrivelse af Frugten: — Størrelse: middelstor eller lidt over, i god Udvikling 75 mm bred, 65 mm høj. — Form: trykket rund, Bug omtrent på Midten, stærkt og næsten éns aftagende mod begge Ender. — Bæger: lille, lukket Bladene filtede, bøjer indad, slutter ved Grunden; Hulen dyb, middelvid. Ribber ret markerede, dog ikke store nok til at Sorten kan være en ægte Kalvil; Tværsnit kantet. — Stilk: kortere eller længere, i første Tilfælde næsten tyk, i sidste tynd og da med en lille Knop, glat; Hulen dyb, vid uden Rust eller kun med Spor deraf. — Hud: gul eller gulgrøn men omtrent dækket af et livligt blod- eller kirsebærrødt, glinsende; Punkter små uden synlig Hov, lidet kendelige. Ingen Lugt. Svagt fedtet. — Kærnehus: lille, løgformet. Aksen kort, middelvid, ofte næsten vid Rum små, brede, svagt afrundede mod begge Ender, Vægge årede, åbner sig spatelformigt, Kærner små, kort ægformede, én i hvert. — Bægerrør: en lille grydeagtig Kegle, Tråde dybtstillede. Griffel halvkløvet, svagt håret. — Kød: gult uden rødt, saftfuldt, af kraftig forfriskende bæragtig Smag. — Modningstid: Februar—April eller længere. — Værd: fin og meget god Bordfrugt, som fortjener megen Opmærksomhed.

Træet er sundt og hårdført, hvor stort det kan blive, haves der endnu ingen Erfaring om. — Årsskud: kraftige, mørkebrune, knæede, dunede, spredte fine Barkporer. — Bladknopper: spidse, mørkebrune, glatte. — Blade: rundt ægformede, med kort udløbende Spids, groft savtakkede, tæt filtede på Undersiden; Stilke lange, kraftige, rødlige, dunede. — Frugtknopper: rundt ægformede, rødlige, glatte.