Matthiesen 1913
Annas Æble.
Hjem og Historie: Sorten er ny og tiltrukket af den bekendte langelandske Frugtavler, Gårdejer Rasmussen i Rifbjerg. Moderfrugten er Langelands hvid Pigeon. Æblet har fået Certifikat af Det Kgl. danske Haveselskab.
Beskrivelse af Frugten: — Størrelse: middelstor til næsten stor,
i almindelig god Udvikling 73 mm bred, 64—68 mm høj. — Form: afstumpet
kegleformet, næsten topformet som Thyrestrup Kirsebæræble,
Bug under Midten, svagt indsvejfet mod Bægeret, den ene Side stærkere
udviklet — Bæger: lukket eller svagt åbent, Bladene lange, but tilspidsede,
tæt men fint uldede, bøjer lidt indad, står lige op, slutter
ved Grunden; Hulen middeldyb, middelvid, Ribber indenfor Randen små, på
Randen fladt rundede, taber sig hurtigt; Tværsnit omtrent rundt. — Stilk:
l—l½ Cmtr. lang eller lidt længere, tynd, træet, fint dunet;
Hulen dyb, vid med tynd gulbrun, ikke strålet Rust, der er mørkere
i Randen. — Hud: hvidlig gul med tynde rosenrøde
Flammer på Solsiden; Punkter lysebrune, fine med bred Hov, ses kun under
Bugen på Stilkhalvdelen. Ret kraftig Lugt. Fedtet. — Kærnehus: lille
til middelstort, rundt løgformet, Aksen middelvid til vid, Rum små,
svagt rundt og éns tilspidsede mod begge Ender, åbne, Vægge
svagt sprængte, Kærner langt ægformede, store, l—2 i hvert.
— Bægerrør: en lang, smal tragtagtig Kegle eller også en
ren Tragt, Tråde højtstillede. Griffel halvkløvet, svagt
håret i Delingsstedet. — Kød: hvidt med gule årer, noget
fast, dog skørt og ved fuld Modenhed næsten mørt, saftigt,
af krydret sød Vinsmag, som kunde ønskes lidt kraftigere. — Modningstid:
Vinter, efter Nytår; var her god midt i Februar. — Værd: fint, meget
smukt og godt Æble.
Fig. 5. Annas Æble.