Matthiesen 1913
Arnakkeæble.
Hjem og Historie: Sorten er kommen frem i Herregården Arnakkes Have i Holbæk Amt. Træet har en uheldig Plads tæt op ad Skoven men klarer sig alligevel, det er ca. 7 Alen højt, har tynde Grene men er sundt og meget frugtbart.
Beskrivelse af Frugten: — Størrelse: middelstort, i god almindelig Udvikling
69 mm bred, 58 mm høj. Fig. tegnet 1911 efter Frugter fra Modertræet.
— Form: bredt afplattet rund eller ofte næsten kort valseformet. Bug på
eller lidt under Midten, den ene Side lidt stærkere udviklet. — Bæger:
vidt åbent, Bladene små, grønne ved Grunden, fint dunede,
ved Grunden brede, snævrer hurtigt ind i en fin Spids, som krøller
tilbage, er vidt adskilte ved Grunden; Hulen middels dyb, vid, glat, Spor af
flade Ribber ses kun ned over Frugten, Tværsnit rundt.— Stilk: kort, tynd,
glat; Hulen dyb, snæver eller middelvid med lys kanelbrun Strålerust.
— Hud: lyst varm gul Solsiden og ofte mere er tæt overstænket, unders
tiden dækket af et smukt skarlagenrødt, hvori Spor af mørkere
Striber; Punkter fine, grå med bred Hov, denne ses dog ikke i Dækfarven.
Kraftig Lugt. Svagt fedtet eller tør. — Kærnehus: lille, ovalt
med Biårer, Aksen middelvid, Rum små, stærkt tilspidsede opad,
rundt tilspidsede nedad, Vægge glatte eller lidt årede, én
kort ægformet, mørkebrun Kærne i hvert. — Bægerrør:
en stor, bred Kegle, Tråde under midtstillede. Griffel halvkløvet,
stærkt hvidfiltet i Delingsstedet. — Kød: gult med gule årer,
saftfuldt, til at begynde med noget fast, senere marvet, sødt vinagtigt
med nogen Aroma men ofte med en lidt »vild« Bismag, der dog ikke
træffes hos alle Frugter, og som mest sandsynligt vil tabe sig helt, når
Sorten podes over på andet Underlag. — Modningstid: Marts, April til langt
ind i Sommeren. — Værd: når Bismagen ikke er der, da god Bordfrugt,
fortræffehg Salgs- og god Husholdningsfrugt. Har særlig Værdi
på Grund af Frugtens lange Holdbarhed.
Fig. 7. Arnakkeæbte.