Matthiesen 1913. I: 35
Ballajda.
Hjem og Historie: Sorten har jeg fundet på Samsø, hvor den er temmelig almindelig i Haverne, og hvor den rimeligvis har hjemme. Hvorledes det underlige Navn skal tvdes, har jeg ikke kunnet få oplyst. Sorten er gammel på Øen.
Fig. 12. Ballajda.
Beskrivelse af Frugten: — Størrelse: lille, i almindelig Udvikling fra store Træer 51—53 mm bred, 48—50 mm høj. — Form: rundt ægformet, Bug under Midten, smukt rundende mod Stilken, mere aftagende mod Bægeret, den ene Side altid stærkere udviklet. — Bæger: lukket, Bladene brede, løber hurtigt over i en fin skarp Spids, bøjer indad, slår Spidserne tilbage, stærkt hårede eller uldede; Hulen flad, vid eller næsten ingen, de små Ribber ret skarpe på Randen, løber blødt ned over Frugten, så Tværsnittet er ikke ganske rundt. - Stilk: 1-2 Cmtr. lang, kraftig til tyk, lidt krum, brun, stærkt dunet; Hulen middeldyb, vid, oftest uden Rust. — Hud: olivengrøn — grøn med Spor af brunt — senere mere gul, Solsiden med gule Flammer og lidt Stænk af brunlig rødt; Punkter fine, tætsiddende, oftest kun klare Hov, på Solsiden er de røde med lysere rødlig Hov; enkelte Rustfigurer træffes. Ingen Lugt. Stærkt fedtet.— Kærnehus: ovalt løgformet. Aksen lang, middelvid, når helt op til Bægerrøret, Rum store, brede, udrandede opad, but tilspidsede nedad, Vægge glatte, 3 store, kaffebrune, skarpt tilspidsede Kærner i hvert. — Bægerrør: en dyb Kegle, Tråde næsten højtstillede. Griffel halvkløvet, håret på den sammenvoksede Del. — Kød: grønligt, af Bygning fint, dog mørt, overmåde saftfuldt, syrligt med lidt Sødme, uden Aroma. — Modningstid: Oktober — noget ind i November. — Værd: er på Grund af sin store Saftmængde en fortræffelig Efterårsfrugt til Køkkenbrug. — Udføres i Mængde fra Øen om Efteråret.