Matthiesen 1913. I: 64
Citronæble, Alsisk.
Littr. o. Syn.: Gartner-Tidende 1911, S. 212.
Hjem: Dette Æble er gammelt på Øen, hvorvidt det er en stedlig Sort, vides ikke. Det er det Citronæble, som i det ydre minder mest om den Frugt, efter hvilken det bærer sit Navn. Sorten skal være ved at dø ud på Øen, hertil er den dog meget for god.
Beskrivelse af Frugten: — Størrelse: over middelstor, i god Udvikling
72—73 mm bred, 76—77 mm høj. — Form: æg- eller citronformet, ofte
næsten valseformet. Bug omtrent på Midten, begge Halvdele omtrent éns
udviklede.— Bæger: lille, lukket, Bladene korte, grønne, adskilte
ved Grunden, fint dunede, formår ikke at dække over Røret;
Hulen flad, Ribberne brede og flade ned over Frugten, Tværsnit kantet.
— Stilk: kort, tyk, kødfuld, ofte kun en Knort, trykkes altid af en større
eller mindre Svulst, som omtrent udfylder Hulen, der har lidt grov, brun Rust.
— Hud: mat mørkegul, Solsiden med Spor af røde Flammer; Punkter
spredte, fine, lysebrune med smal Hov. Kraftig Lugt. — Kærnehus: åbent
som hos Flaskeæblet, Vægge stærkt sprængte, Kærner
træffes sjældent, findes en enkelt, er den rundt ægformet,
trind, mørkebrun. — Bægerrør: en spids Kegle, Tråde
midtstillede Griffel dybtkløvet, håret over det hele. - Kød:
gult med gule Årer, saftigt, marvet, af god kraftig, lidt krydret vinsyrlig
Smag og godt—Modningstid: Oktober—Jul. —Værd: lovlig syrlig som Bordfrugt,
fortrinlig Køkkenfrugt.
Fig. 31. Citronæble, Alsisk.