Matthiesen 1913. I:79

Egeskovæble.

Hjem: Sorten modtog jeg fra Gartner Nielsen, Egeskov, Kværndrup St., Fyn, et Par Dage før han omkom ved et Ulykkestilfælde. På Grund heraf fik jeg intet at vide om Træets Alder m. m.

Beskrivelse af Frugten: — Størrelse: næsten stor, i god Udvikling 75 mm bred, 76—77 mm høj. — Form: er snart højere end bred, snart bredere end høj, afstumpet kegleformet eller parmainformet med Bugen under Midten, den ene Halvdel stærkere udviklet. — Bæger: stort, lukket, Bladene korte, butte, uldede, adskilte ved Grunden; Hulen dyb, snæver eller næppe middelvid, Ribber store, til Bugen udprægede, siden flade, spores dog helt ind i Stilkhulen, Tværsnit kantet. — Stilk: kort, tyk, brun, glat; Hulen næsten udfyldt af en flad Svulst, lysebrun Strålerust. — Hud: hvidlig strågul, Solsiden dækket af ét livligt karmoisinrødt, fuldt af Stænk og korte mørkere Striber; Punkter store, brune, få, uden kendelig Hov. Kraftig god Lugt. Fedtet. — Kærnehus: stort, rundt løgformet, Aksen lang, middelvid, Rum store, tilspidsede opad, rundt tilspidsede nedad, Vægge sprængte, Kærner lange, langt tilspidsede, én i hvert Rum. — Bægerrør: en stor Kegle, Tråde dybtsiddende. Griffel dybtkløvet, håret i Delingsstedet — Kød: hvidt med grønne Årer, marvet, saftigt, af kraftig, godt krydret Vinsmag. — Modningstid: Sidst i November til ind i det nye År — Værd: meget god Bordfrugt.

Dr.LouiseM3.jpg
Fig. 40. Egeskovæble.