Matthiesen 1913. I: 87
Fasangaardens Æble.
Hjem:
Frugten har jeg modtaget fra Gartner Petersen på Fasangården ved
København, som skriver, at Sorten anses for at være en Frøfrugt
fra Stedet, at Træet er et ældre Træ og at det bærer
hvert År
Fig. 45. Fasangaardens Æble.
Beskrivelse af Frugten: — Størrelse: stor, i almindelig god Udvikling 83 mm bred, 78-79 mm høj. - Form: næsten rundt valseformet, tilsyneladende ofte højbygt, i Virkeligheden ikke, stærkt bredt afstumpet ved begge Ender, Bug under Midten, den ene Side stærkere udviklet. — Bæger: lukket eller halvåbent. Blade brede ved Grunden, smaler hurtigt ind, fint dunede, bøjer indad, står lige op, er adskilte ved Grunden; Hulen dyb, middelvid. Ribber indenfor Randen fine og skarpe, lidt mere fremtrædende på Randen, brede og flade ned over Frugten, Tværsnit kantet. — Stilk: kort, tyk, fint dunet; Hulen dyb, snæver med ubetydelig mørk gråbrun Strålerust. — Hud: grøn, enkeltvis med svagt gult Skær, Solsiden med tynd mørkerød Dækfarve, hvori Spor af Striber; Punkter meget fine, nærmest kun tætsiddende hvidlige Hov. Svag Lugt. Svagt fedtet. — Kærnehus: lille, smalt løgformet. Aksen smal, Rum lukkede, spidst afrundede opad, tilspidsede nedad, Vægge lidt sprængte, Kærner lange, blankbrune, én i hvert Rum, ofte golde. — Bægerrør: en tragtagtig Kegle, Tråde midtstillede. Griffel dybtkløvet, filtet på den sammenvoksede Del. — Kød: grønligt med grønne Årer og Biårer, marvet, saftigt, sødt vinagtigt uden Aroma. — Modningstid: Januar—April.—Værd: meget god Køkkenfrugt, som Salgsfrugt har den sit Ydre imod sig.