Matthiesen 1913. I: 88

Faurboæble.

Hjem: Dette store smukke Æble er lagt af Kærne i Faurbo Skoles Have, Snertinge Sogn, nord for Jyderup, først i Firserne eller lidt tidligere af Lærerens Datter. For så vidt man kan slutte fra Frugten, er den Barn af Gråstener. Jeg modtog første Gang Frugten 1893, og efter den er Fig. tegnet.

Beskrivelse af Frugten: — Størrelse: stor, i god Udvikling 85 mm bred, 69 mm høj. — Form: afrundet eller afstumpet kegleformet. Bug under Midten, smukt rundet om Bægeret, mere afplattet mod Stilken, begge Halvdele éns udviklet; — Bæger: lille, halvåbent, Bladene små, lysegrønne, tæt uldede, løber hurtigt ud i en fin, tilbagebøjet Spids, lidt adskilte ved Grunden; Hulen lille, næsten flad, snæver, Ribber små, dog ret skarpe i og på Randen men taber sig hurtigt, så Tværsnittet er omtrent rundt. — Stilk: kortere eller længere, snart tyndere, snart tykkere og kødfuld ved Grunden, fint dunet, har altid et Par små Knopper; Hulen middeldyb, vid med lidt gråbrun Strålerust. — Hud: lyses gul med grønt Skær, Solsiden med Flammer af et mørkt rødt; Punkter store, spredte, grå med bred grønlig Hov. Kraftig Lugt. Svagt fedtet. — Kærnehus: stort i Omkreds, løghjerteformet, svagt betegnet, Aksen vid, Rum store, åbner sig spatelformigt, spidst afrundede opad, but tilspidsede nedad, Vægge sprængte, Kærner kort ægformede, brede, lysebrune, 2 i hvert Rum. — Bægerrør: en lille grydeformet Kegle, Tråde højtstillede, Griffel halvkløvet, næsten glat. — Kød: hvidt med svagt grønligt Skær næst Huden, fint af Bygning, meget saftigt, vinsyrligt med fornøden Sødme, egentlig en lovlig syrlig Gråstenersmag. — Modningstid: Sidst i September—Oktober. — Værd: fortrinlig Husholdningsfrugt og Salgsfrugt, brugelig Bordfrugt.

ErnstTM4.jpg
Fig. 46. Faurboæble.