Matthiesen 1913. II: 95
Otterup Rosenæble.
Hjem: Frugten har hjemme i Byen Otterup i Nordfyn. Jeg har modtaget den fra Fischers Planteskole dersteds.
Beskrivelse af Frugten:—
Størrelse og Form: middelstor, 69 mm bred. 54 mm høj, ofte lidt
mindre, fladrund, Bug lidt under Midten, den ene Side stærkere udviklet.
— Bæger: åbent. Bladene grønne, tæt filtede, adskilte
ved Grunden, krøller udad; Hulen middeldyb, næsten snæver,
Ribber små, Tværsnit næppe helt rundt. — Stilk: kort, olivenbrun,
fint uldet; Hulen middeldyb, vid med mørkebrun Strålerust. — Hud:
strågul eller lysegul med fin grønlig Tone, stænket og stribet
over det hele med et mørkt rødt; Punkter
få, ses næsten ikke. Svag Lugt. Fedtet. — Kærnen hus: lille,
i Omkreds stort, bredt løgformet, Aksen snæver, Rum korte, brede,
afrundede opad, but tilspidsede nedad, omtrent lukkede, Kærner små,
ægformede, kastaniebrune, én i hvert
Rum. — Bægerrør:. en dyb,
vid tragtagtig eller undertiden grydeagtig
Kegle, Tråde højtstillede. Griffel halvkløvet, tæt
håret i Delingsstedet og til Grunden. — Kød: hvidt,
meget saftigt, lidt løst, af fin,
god, mild, rosenagtig krydret Vinsmag. — Modningstid: September—Oktober.— Værd: smuk og god lille Bordfrugt.
Fig. 209. Otterup Rosenæble.