Matthiesen 1913. I: 111
Graabommer.
Hjem og Historie: Denne gamle Sort har jeg kun truffet på Tåsinge, hvor der findes store gamle Træer af den i alle ældre Haver. Tyske Pomologer har hverken genkendt denne eller de øvrige her beskrevne tåsingske Sorter, så der er nogen Sandsynlighed for, at den tilligemed de andre har hjemme på denne Frugtø, Bevis herfor er det dog umuligt at føre.
Beskrivelse af Frugten: — Størrelse: middelstor, til næsten stor,
i almindelig god Udvikling 75—75 mm bred, 62—70 mm høj.— Form: afplattet
rund, Bug nærved Midten, hvorfra Frugten kun tager meget lidt af mod begge
de stærkt og bredt afstumpede Ender; den ene Side er altid lidt stærkere
udviklet. — Bæger: stort, vidtåbent, Bladene brede, korte, hurtigt
indsnævrede til en fin tilbagekrøllet Spids, vidt adskilte ved
Grunden, fint uldede på begge Sider; Hulen meget dyb, snæver, Ribberne
store, brede, runde, løber helt ned over Frugten og ind i Stilkhulen,
Tværsnit kantet. — Stilk: kort, kraftig, grønlig, uldet, Hulen
dyb, vid med ubetydelig mørkegrå Strålerust, eller også
er Hulen helt udfyldt og Stilken trykket helt til Siden af en Svulst og ligesom
omgivet af Ribber, Ribberne fra Bægerhulen. — Hud: lysegrøn,
senere mere gul, dog med grønne Partier, Solsiden med lidt tyndt brunlig
rødt i Stænk og korte Striber, det røde bliver senere livligere;
Punkter talrige, grå med bred, grøn
Hov, hvilket - giver Frugten et fint ædelt Udseende.
Ingen Lugt. Svagt fedtet. — Kærnehus: meget
lille, omtrent lukket, Rum små, afrundede opad, tilspidsede nedad, Vægge
sprængte, filtede, Kærner langt ægformede, kaffebrune, middelstore.
— Bægerrør: en meget stor Kegle, Tråde midtstillede, Griffel
lang, dybtkløvet, filtet på den sammenvoksede Del. — Kød:
snehvidt, svagt grønligt næst Huden, Årer grønne,
tæt, middelsaftigt, af kraftig, svagt krydret sød vinsyrlig Smag,
lidt af knækkende. — Modningstid: November—Januar. — Værd: udmærket
Husholdnings« og Salgsfrugt.
Fig. 60. Graabommer.