Matthiesen 1913. I: 250

Mathildeæble.

Hjem: Tiltrukket af Gårdejer R. H. Rasmussen, Rifbjerg på Langeland. Ny Sort. Modersorten er Engelsk Codlin.

Hjortholm3.jpg
Fig. 142. Mathildeæble.

Beskrivelse af Frugten: — Størrelse: godt middelstor, 78 mm bred, 71 mm høj. — Form: næsten rund eller rundt afstumpet kegleformet. Bug lidt under Midten, den ene Halvdel meget stærkere udviklet. — Bæger: lukket eller halvåbent. Bladene brede, korte med fin kort Spids, glatte, holder sig længe grønne, er adskilte ved Grunden; Hulen middeldyb eller mere flad, middelvid. Ribber ubetydelige, spores kun; Tværsnit rundt. — Stilk: kort, kraftig, glat; Hulen middeldyb, snæver, uden kendelig Rust. — Hud: lysegul, Solsiden og ofte mere omtrent dækket af et mørkt blodrødt, hvori violetrøde Striber; Punkter fine med mat Hov, i det røde er de gule, tætsiddende. Kraftig Lugt. Fedtet. — Kærnehus: lille, rundt løgformet, Aksen middelvid, Rum spidst afrundede opad, but tilspidsede nedad, Vægge lidt sprængte, ikke meget åbne. Kærner mørkvioletbrune, rundt ægformede, omtrent uden Spids. — Bægerrør: en Kegle, Tråde midtstillede, Griffel tynd, halvkløvet, glat. — Kød: hvidt med grønlige Årer og Biårer, saftigt, marvet, sødt vinagtigt med god Aroma og godt. — Modningstid: Vinter. — Værd: god Bord- og Handelsfrugt.