Matthiesen 1913. I: 252
Miangæble.
Hjem: Dette både smukke og gode Æble er tiltrukket i Landsbyen Miang på Als af afdøde Gårdejer Jakob Jakobsen. Moderfrugten er Rød Høstkalvil (på alsisk Tyrksblod).
Beskrivelse af Frugten: Størrelse: mere end middelstor, i normal Størrelse
7576 mm bred, 70 mm høj. Form: næsten kuglerund, Bug på
eller lidt under Midten, begge Halvdele lige store. Bæger: åbent,
Blade brede, butte, krøller lidt tilbage, stærkt uldede, adskilte
ved Grunden; Hulen middeldyb, middelvid, Ribber brede, flade, ret fremtrædende
ned over Frugten, Tværsnit kantet.
Stilk: kort, kraftig, brun, dunet;
Hulen flad eller middeldyb, vid, fuld af langt udflydende, ikke strålet
Rust. Hud: lysegul, Solsiden helt dækket af et smukt mørkt karmoisinrødt,
fuldt af lange Striber; Punkter få, brune med bred Hov. Kraftig, ædel
Lugt. Svagt fedtet. Kærnehus: lille, omtrent ténformet,
Aksen vid eller helt åben. Rum smalle, tilspidsede mod begge Ender, Vægge
glatte, Kærner blankbrune, én i hvert Rum. Bægerrør:
en afrundet Kegle, Tråde midtstillede, Griffel meget kortkløvet,
fint filtet i Delingsstedet. Kød: hvidt med gult Skær, svagt
rødligt under Huden på Solsiden, stærkt duftende, lidt fast,
saftfuldt, af kraftig sød bæragtig Kalvilsmag. Modningstid: NovemberJanuar,
ofte også Februar. Værd: fin og god Bordfrugt.
Fig. 144. Miangæble.
Træet vokser kraftigt, er sundt og bærer godt.Årsskud: lange, kraftige, knæede, mørkebrune, dunede, med spredte, store Barkporer. Bladknopper: små, flade, dunede, tæt tilliggende. Blade: ægformede med kort udløbende Spids, rundt savtakkede, svagt filtede på Undersiden; Stilke korte, svagt rødlige, fint dunede. Frugtknopper: kegleformede, brune, næsten glatte; Blade langt eliptiske med tynde, rødlige Stilke.