Matthiesen 1913. I: 252

Miangæble.

Hjem: Dette både smukke og gode Æble er tiltrukket i Landsbyen Miang på Als af afdøde Gårdejer Jakob Jakobsen. Moderfrugten er Rød Høstkalvil (på alsisk Tyrksblod).

Beskrivelse af Frugten: — Størrelse: mere end middelstor, i normal Størrelse 75—76 mm bred, 70 mm høj. — Form: næsten kuglerund, Bug på eller lidt under Midten, begge Halvdele lige store. — Bæger: åbent, Blade brede, butte, krøller lidt tilbage, stærkt uldede, adskilte ved Grunden; Hulen middeldyb, middelvid, Ribber brede, flade, ret fremtrædende ned over Frugten, Tværsnit kantet. — Stilk: kort, kraftig, brun, dunet; Hulen flad eller middeldyb, vid, fuld af langt udflydende, ikke strålet Rust. — Hud: lysegul, Solsiden helt dækket af et smukt mørkt karmoisinrødt, fuldt af lange Striber; Punkter få, brune med bred Hov. Kraftig, ædel Lugt. Svagt fedtet. — Kærnehus: lille, omtrent ténformet, Aksen vid eller helt åben. Rum smalle, tilspidsede mod begge Ender, Vægge glatte, Kærner blankbrune, én i hvert Rum. — Bægerrør: en afrundet Kegle, Tråde midtstillede, Griffel meget kortkløvet, fint filtet i Delingsstedet. — Kød: hvidt med gult Skær, svagt rødligt under Huden på Solsiden, stærkt duftende, lidt fast, saftfuldt, af kraftig sød bæragtig Kalvilsmag. — Modningstid: November—Januar, ofte også Februar. — Værd: fin og god Bordfrugt.

Hjortholm5.jpg
Fig. 144. Miangæble.

Træet vokser kraftigt, er sundt og bærer godt.—Årsskud: lange, kraftige, knæede, mørkebrune, dunede, med spredte, store Barkporer. — Bladknopper: små, flade, dunede, tæt tilliggende. — Blade: ægformede med kort udløbende Spids, rundt savtakkede, svagt filtede på Undersiden; Stilke korte, svagt rødlige, fint dunede.— Frugtknopper: kegleformede, brune, næsten glatte; Blade langt eliptiske med tynde, rødlige Stilke.