Matthiesen 1913. I: 164

Hægeræble.

Hjem: Gammel Tåsingsk Sort.

HulemoseM5.jpg Fig. 88. Hægeræble.

Beskrivelse af Frugten:— Størrelse og Form: middelstor eller lidt over, 71 mm bred, 58 mm høj; flad afstumpet Kegleform med lidt fremstående, tryneagtig Bægerparti, Bug under Midten, begge Halvdele ens udviklede. — Bæger: åbent. Blade lange, brede, gråmelede; Hulen snæver eller middelvid, middeldyb, Ribber stærkt markerede, danner en Tryne, taber sig ved Bugen, Tværsnit næsten rundt— Stilk: kortere eller længere, kraftig, grøn med brunt, glat; Hulen middeldyb, vid med lidt brun Rust, som også kan mangle. — Hud: blank, lysegul, enkeltvis med lidt rødt i Stænk og Striber på Solsiden; Punkter spredte, brune med smal Hov, lidet kendelige. Svag Lugt, som minder om Gråstener. Fedtet. — Kærnehus: rundt løgformet. Aksen middelvid, Rum afrundede opad, rundt tilspidsede nedad, Vægge sprængte, Kærner lange, brune, oftest golde. — Bægerrør: en Tragt, Tråde midtstillede. Griffel 2/3 kløvet, fint håret over det hele. — Kød: hvidt, lidt gulgrønt under Huden, grønne årer, saftigt, sødt vinagtigt uden Aroma. — Modningstid: sammen med Gråstener. — Værd: meget god Husholdnings- og Handelsfrugt.

Sorten er meget nær beslægtet med Borgherreæblet (Flammet hvid Kardinal) og rimeligvis Frøfrugt af denne. Hvorfra Navnet stammer, vides ikke.