Matthiesen 1913. I: 178
Jordbæræble fra Tyrrestrup.
Hjem: Sorten fik jeg på Udstillingen i Horsens 1900 under her benyttede Navn. Rimeligvis stammer den fra den Herregårdshave, efter hvilken den bærer Navn, nærmere vides dog ikke.
Beskrivelse af Frugten: — Størrelse og Form: næppe middelstor, afstumpet
kegleformet, Bugen lidt under Midten, stærkere aftagende mod den bredt
afstumpede Bægerende, den ene Side stærkere udviklet, 58—60 mm bred
og høj. — Bæger: lille, halvåbent, Bladene grønne
ved Grunden, dunede,
lange, smalle, bøjer Spidserne lidt udad; Hulen dyb, snæver, Ribber
bløde på Randen, mere fremtrædende ned over Frugten, Tværsnit
stærkt kantet. — Stilk: lang, tyk, grøn med brunt, glat; Hulen
dyb, vid, kun med Spor af Rust, grøn
på Rustens Plads. — Hud: lysegul, mat, uden rødt; Punkter store,
brune med smal Hov; Vorter træffes. Kraftig Lugt. Svagt fedtet. — Kærnehus:
i Omkreds stort, ellers lille, Aksen vid, Rum udrandede opad, rundt tilspidsede
nedad, Vægge fint årede, Kærner små, lysebrune, oftest
golde eller manglende. — Bægerrør: en stor bred Tragt, Tråde
højtstillede. Griffel meget dybt kløvet, håret på
nederste Halvdel. — Kød: hvidt med gul Tone, meget saftigt, af god sød
Vinsmag med bæragtig Aroma, marvet eller lidt groft af Bygning. — Modningstid:
November—Nytår eller lidt længere. — Værd: meget god Bordfrugt.
Fig. 97. Jordbæræble fra Tyrrestrup.