Matthiesen 1913. I: 178

Jordbæræble fra Tyrrestrup.

Hjem: Sorten fik jeg på Udstillingen i Horsens 1900 under her benyttede Navn. Rimeligvis stammer den fra den Herregårdshave, efter hvilken den bærer Navn, nærmere vides dog ikke.

Beskrivelse af Frugten: — Størrelse og Form: næppe middelstor, afstumpet kegleformet, Bugen lidt under Midten, stærkere aftagende mod den bredt afstumpede Bægerende, den ene Side stærkere udviklet, 58—60 mm bred og høj. — Bæger: lille, halvåbent, Bladene grønne ved Grunden, dunede, lange, smalle, bøjer Spidserne lidt udad; Hulen dyb, snæver, Ribber bløde på Randen, mere fremtrædende ned over Frugten, Tværsnit stærkt kantet. — Stilk: lang, tyk, grøn med brunt, glat; Hulen dyb, vid, kun med Spor af Rust, grøn på Rustens Plads. — Hud: lysegul, mat, uden rødt; Punkter store, brune med smal Hov; Vorter træffes. Kraftig Lugt. Svagt fedtet. — Kærnehus: i Omkreds stort, ellers lille, Aksen vid, Rum udrandede opad, rundt tilspidsede nedad, Vægge fint årede, Kærner små, lysebrune, oftest golde eller manglende. — Bægerrør: en stor bred Tragt, Tråde højtstillede. Griffel meget dybt kløvet, håret på nederste Halvdel. — Kød: hvidt med gul Tone, meget saftigt, af god sød Vinsmag med bæragtig Aroma, marvet eller lidt groft af Bygning. — Modningstid: November—Nytår eller lidt længere. — Værd: meget god Bordfrugt.

JordbaerM3.jpg Fig. 97. Jordbæræble fra Tyrrestrup.