Matthiesen 1913. I: 181
Kallundbaner.
Er en ældre tåsingsk Sort. Hvad der imidlertid skjuler sig under dette mærkelige Navn, hvad det med andre Ord er en Forvanskning af, vides ikke. Det er -noget nær det fineste af de egentlige tåsingske Æbler.
Beskrivelse af Frugten: — Størrelse: lille til næppe middelstor,
57 mm bred, 51 mm høj. — Form: parmainformet, bredt afstumpet kegleformet,
Bugen hen mod Stilken, begge Halvdele éns udviklede. — Bæger: forholdsvis
stort, åbent. Bladene brede, græsgrønne ved Roden, indadbøjede,
krøller Spidserne tilbage, er ofte ødelagte, adskilte ved Grunden;
Hulen middeldyb, vid, Ribber rynkeagtige indenfor Randen, ellers flade, så
Tværsnittet er næsten rundt. — Stilk: kort, tynd, lidt krum, brun,
fint dunet; Hulen middeldyb, vid med fin gråbrun Strålerust. — Hud:
gulgrøn. Solsiden med et mørkt brunligt rødt, næppe
dækkende, fuldt af Striber og Stænk; Punkter talrige, store og fine
mellem hinanden med grønlig Hov; nogen fin, tynd, gråbrun, ikke
dækkende Rust træffes, især næst Bægeret samt
nedover det røde. Ingen Lugt. Tør. — Kærnehus: lille, svagt
betegnet, Aksen snart næppe middelvid, snart helt åben, Rum udrandet
tilspidsede opad, rundt tilspidsede nedad, én stor, bred, rundt ægformet
Kærne i hvert— Bægerrør: en kort, lille, bred tragtagtig
Kegle, Tråde midtstillede, Griffel kløvet til Grunden, glat. —
Kød: lidt gult med gulrønne Årer, af fin, mild parmainagtig
god Smag. — Modningstid: December—Januar, måske lidt tidligere, holdende
sig længere. — Værd: fin og god lille Bordfrugt.
Fig. 99. Kallundbaner.