Matthiesen 1913. I: 222
Kædsebølleæble.
Hjem: Sorten har jeg modtaget fra R. H. Rasmussen i Rifbjerg, som meddelte, at den var en Frøfrugt fra den By på Langeland, efter hvilken den bærer Navn.
Fig. 125. Kædsebølleæble.
Beskrivelse af Frugten: Størrelse og Form: lille til næppe middelstor, 61 mm bred, 57 mm høj, tilspidset, afstumpet kegleformet, Bug hen mod Stilken, den ene Halvdel stærkere udviklet. Bæger: stort, halvåbent, Bladene brede, lange, butte, dunede, bøjer indad, slår Spidserne tilbage; Hulen middeldyb, middelvid. Ribber ubetydelige, en enkelt er dog større ned over Frugten, Tværsnit kantet. Stilk: en kort, tyk Knort; Hulen middeldyb, vid med lidt lysebrun Strålerust. Hud: lyst strågul. Solsiden og ofte meget mere er overstænket og tætstribet af et smukt karmoisinrødt, som på stærkt solbeskinnede Frugter er nærved at dække; Punkter i Virkeligheden talrige, fine med smal Hov men ses ikke meget. God Lugt. Fedtet. På Træet med hvidlig Dug. Kærnehus: lille, Aksen middelvid. Rum tilspidsede opad, rundt tilspidsede nedad, Vægge glatte, 12 store blankbrune Kærner i hvert. Bægerrør: en tragtagtig Kegle, Tråde midtstillede, Griffel dybtkløvet, kun svagt håret i Delingsstedet. Kød: hvidt, lidt løst, meget saftigt, af mild, god Vinsmag med Rosenaroma. Modningstid: September lidt hen i Oktober. Værd: fin lille Bordfrugt, som meget minder om Maglemer, af hvilket den sikkert er Barn.
Kædsebølleæble.
Langelandsk Sort, modtaget fra R. H. Rasmussen i Rifbjerg, som meddelte, at Æblet var et Frøæble fra Byen Kædsebølle.
Beskrivelse af Frugten: Størrelse og Form: næppe middelstort, tilspidset afstumpet kegleformet, Bugen hen mod Stilken, den ene Halvdel stærkere udviklet. Bæger: stort, halvåbent, Bladene brede, lange, butte, dunede, bøjer indad, slår Spidserne tilbage; Hulen middeldyb, middelvid, Ribber ubetydelige, dog er Tværsnittet ikke fuldt rundt. Stilk: en kort, tyk Knort; Hulen middeldyb, vid med lidt lysebrun Strålerust. Hud: lyst strågul, Solsiden og ofte meget mere er overstænket og tæt stribet af et smukt mørkt rosenrødt, som på stærkt solbeskinnede Frugter omtrent dækker helt; Punkter talrige, fine med smal Hov, men ses ikke meget. God Lugt og fedtet; på Træet med hvidlig Dug. Kærnehus: lille, Aksen middelvid, Rum tilspidsede opad, rundt tilspidsede nedad, Vægge glatte, én stor, blankbrun Kærne i hvert. Bægerrør: en tragtagtig Kegle, Tråde omtrent midtstillede, Griffel dybtkløvet, glat. - Kød: hvidt, meget saftigt, noget løst, af mild Vinsmag med rosenagtig Aroma og godt. Modningstid: Oktober, November. Værd: meget god Bordfrugt, minder i Udseende og Smag noget om Maglemer, som den måske er Barn af.
Fig. 435. Kædsebølleæble.