Matthiesen 1913. I: 223

Kærehaveæble.

Hjem: Dette lille fine Æble sendte Cand. mag. Elberling mig 1906 kort Tid, før han døde. Han opholdt sig da på Kærehave Husmandsskole og skrev, at han havde fundet et gammelt Træ af Sorten i Skovfogdens Have i Kærehave, og var tilbøjelig til at tro, at det var et Frøæble.

KaedseboelleM2.jpg Fig. 126. Kærehaveæble.

Beskrivelse af Frugten: — Størrelse og Form: lille til næppe middelstor, 60 mm bred, 58—59 mm høj, afstumpet æg- eller afstumpet kegleformet, Bugen under Midten, den ene Side lidt stærkere udviklet. - Bæger: lille, lukket, Bladene brede, grønne, svagt dunede, løber ud i en fin Spids, som slås tilbage, men ofte mangler; Hulen en flad Skål med brede, flade, indenfor Randen lidt skarpere Ribber, som spores til Bugen, Tværsnit omtrent rundt. — Stilk: kort meget kraftig, grøn, håret, undertiden trykket af en flad Svulst; Hulen middeldyb, vid, omtrent rustfri. — Hud: citrongul, Solsiden med tynd brunligrød Dækfarve uden Striber eller Stænk; Punkter spredte, fine med smal Hov der er mørkere rød i det røde. Svag Lugt, Stærk fedtet. — Kærnehus;: lille, smalt løgformet, Aksen middelvid. Rum udrandede opad, rundt tilspidsede nedad, Vægge svagt sprængte, Kærner små, sortebrune, 2 i hvert Rum. — Bægerrør: en lille Kegle, Tråde midtstillede, Griffel 2/3 kløvet, håret på midterste Trediedel. — Kød: snehvidt, fint, meget saftfuldt, af godt krydret, fin mild Vinsmag, som minder lidt om Gråstener. — Modningstid: December—April. —Værd: god lille Bordfrugt.