Matthiesen 1913. I: 225
Langballeæble.
Hjem: Sorten har hjemme i Byen Langballe syd for Århus, tæt ved Vilhelmsborg. Modertræet er ca. 12 År gammelt, nærmere vides ellers ikke. Frugten modtog jeg fra Beder Havebrugsskole.
Beskrivelse af Frugten: — Størrelse: middelstor, 65 mm bred, 63 mm høj
eller lidt større. — Form: smuk rund Ægform. Bugen på eller
lidt under Midten, begge Halvdele éns udviklede. — Bæger: lukket,
Bladene grønne, står lige op; Hulen
flad, middelvid. Ribber ubetydelige, Tværsnit rundt. — Stilk: 2—3 Cmtr.
lang, træet, brun, glat; Hulen middelvid, middeldyb til dyb med lidt brun
Strålerust i Bunden. — Hud: lyst strågul men ses sjældent
ren, idet den er overstænket og stribet af et skinnende karmoisinrødt,
som dog aldrig dækker helt; Punkter få, fine, brune med smal Hov;
vorteagtige Rustpletter fandtes på alle Frugter.
Svag Lugt. Meget stærkt fedtet. — Kærnehus: ovalt, Aksen lang, mere
end middelvid, Rum lange, lidt afrundede opad, rundt tilspidsede nedad, Vægge
årede, Kærner små, mørkebrune, 2—3 i hvert Rum. — Bægerrør:
en lille Kegle, Tråde under midtstillede. Griffel halvkløvet, håret
i Delingsstedet og til Grunden. - Kød: forfriskende kraftig vinsyrligt,
meget saftigt, uden kendelig Aroma. — Modningstid:
Efterår. — Værd: brugelig Bordfrugt,
fortrinlig Køkken- og Salgsfrugt.
Fig. 128. Langballeæble.