Matthiesen 1913. I: 225

Langballeæble.

Hjem: Sorten har hjemme i Byen Langballe syd for Århus, tæt ved Vilhelmsborg. Modertræet er ca. 12 År gammelt, nærmere vides ellers ikke. Frugten modtog jeg fra Beder Havebrugsskole.

Beskrivelse af Frugten: — Størrelse: middelstor, 65 mm bred, 63 mm høj eller lidt større. — Form: smuk rund Ægform. Bugen på eller lidt under Midten, begge Halvdele éns udviklede. — Bæger: lukket, Bladene grønne, står lige op; Hulen flad, middelvid. Ribber ubetydelige, Tværsnit rundt. — Stilk: 2—3 Cmtr. lang, træet, brun, glat; Hulen middelvid, middeldyb til dyb med lidt brun Strålerust i Bunden. — Hud: lyst strågul men ses sjældent ren, idet den er overstænket og stribet af et skinnende karmoisinrødt, som dog aldrig dækker helt; Punkter få, fine, brune med smal Hov; vorteagtige Rustpletter fandtes på alle Frugter. Svag Lugt. Meget stærkt fedtet. — Kærnehus: ovalt, Aksen lang, mere end middelvid, Rum lange, lidt afrundede opad, rundt tilspidsede nedad, Vægge årede, Kærner små, mørkebrune, 2—3 i hvert Rum. — Bægerrør: en lille Kegle, Tråde under midtstillede. Griffel halvkløvet, håret i Delingsstedet og til Grunden. - Kød: forfriskende kraftig vinsyrligt, meget saftigt, uden kendelig Aroma. — Modningstid: Efterår. — Værd: brugelig Bordfrugt, fortrinlig Køkken- og Salgsfrugt.

KaedseboelleM4.jpg Fig. 128. Langballeæble.