Matthiesen 1913. I: 230

Lundbytorpæble.

Hjem: Dette smukke og fine Æble har hjemme i Lundbytorp ved Lundby Station i Sydsælland, hvor Træet er kommen frem af Kærne for en Del År siden. Jeg har fået Sorten fra Gårdejer Hemming Larsen, Kragebjerggård, Tiltrækkerens Nabo. Navnet har Tiltrækkeren givet Sorten.

Beskrivelse af Frugten: —Størrelse: mere end middelstor, næsten stor, 74 mm bred, 68—69 mm høj. — Form: bredt afstumpet lav Kegleform, Bug lidt under Midten, bredt og fladt afstumpet ved begge Ender, begge Halvdele omtrent éns udviklede. — Bæger: stort, åbent, Bladene korte, brede, står omtrent lige op, grønne, tæt dunede, adskilte ved Grunden; Hulen næsten dyb, middelvid, omtrent glat, Ribber spores kun ned over Frugten, formår dog at kante Tværsnittet lidt. — Stilk: kort, tynd, mørkebrun, dunet; Hulen dyb, snæver med læderfarvet Strålerust. — Hud: gul med svag grønlig Tone, Solsiden og ofte mere er dækket af et smukt purpurrødt, som dog næppe formår at dække, Striber eller Stænk findes ikke; Punkter spredte; meget iøjnefaldende, store, brune med bred Hov, ligger fordybede; hele Bægerhulen er fuld af fin gråbrun Rust. Ingen Lugt. Svagt fedtet. — Kærnehus: bredt og fladt løgformet. Aksen kort, middelvid. Rum små, afrundede opad, but eller rundt tilspidsede nedad, Vægge glatte, snart mere åbne, snart næsten lukkede, Kærner trinde, rundt ægformede, sortebrune. — Bægerrør: en lang, omtrent til Aksen nående Tragt, Tråde højtstillede, Griffel kort, dybtkløvet, filtet i og under Delingsstedet. — Kød: hvidt med grønne årer, grønliggul Tone næst Huden, meget saftfuldt, marvet, lidt løst, af meget kraftig sød, stærk krydret fin Vinsmag. — Modningstid: Marts—Maj eller måske Februar—Maj. — Værd: ganske fortrinlig Bordfrugt.

KaedseboelleM8.jpg Fig. 131. Lundbytorpæble.