Matthiesen 1913. I: 236
Barritskovs Madæble.
Hjem: Sorten formenes at stamme fra Gården, efter hvilken den bærer Navn. Den var udstillet i Tivoli 1900 fra Valdemar Slots Have på Tåsing. Fortjener Opmærksomhed på Grund af sin Størrelse og sit smukke Ydre.
Beskrivelse af Frugten: — Størrelse: stor, i god Udvikling 78 mm bred,
83 mm høj, oftest vel lidt mindre. — Form: afstumpet kegleformet, Bug
under Midten, begge Halvdele éns udviklede. — Bæger: halvåbent,
Bladene brede, grønne, uldede, indadbøjede, slår Spidserne
lidt tilbage; Hulen middeldyb, snæver, Ribber indenfor Randen små,
skarpe, bliver store ned over Frugten, Tværsnit stærkt kantet; den
ene Hovedribbe har altid en skarp Søm. — Stilk: kort, kraftig, ofte kun
en Knort; Hulen dyb, snæver, kun med ubetydelig grå Rust. — Hud:
glinsende, grønlig gul, senere rent mørkegul, Solsiden med tynd
rød Dækfarve, hvori spores Flammer; Punkter ret talrige, meget
fine med smal mat Hov. Kraftig Lugt. Stærk fedtet. — Kærnehus: ovalt
løgformet, Aksen vid, Rum udrandede opad, rundt tilspidsede nedad, Vægge
lidt sprængte, Kærner lysebrune, ægformede, ligger ofte løse,
indtil fem i hvert Rum. - Bægerrør: en dyb Kegle, Tråde midtstillede,
Griffel dybtkløvet, filtet i Delingsstedet. - Kød: hvidt, marvet,
forfriskende mildt vinsyrligt med fornøden Sødme og svag kanélagtig
Aroma. - Modningstid: Oktober-November. - Værd: brugelig Bordfrugt, udmærket
Pynte-, Torve- og Køkkenfrugt.
Fig. 155.
Barritskovs Madæble.