Matthiesen 1913. II: 14
Nyholms Æble.
Hjem: Dette store smukke og meget gode Æble er kom? men frem i Baldersbrønde gamle Skoles Have ved Hedehusene. Senere afdøde Lærer Nyholm sendte mig Frugter til Undersøgelse 1886, da var Træet vel ca. 20 År gammelt.
Beskrivelse af Frugten: — Størrelse: stor, i bedste Udvikling 83 mm bred, 75 mm høj, oftest lidt mindre. — Form: afstumpet kegleformet eller parmainformet. Bug under Midten med flad Runding omkring Stilken, den ene Halvdel lidt stærkere udviklet. — Bæger: åbent eller halvlukket, Blade lange og langt tilspidsede, bøjer indad, slår Spidserne udad, glatte; Hulen dyb, snæver eller middelvid, Ribber ulige store, løber brede ned over Frugten; Tværsnit lidt kantet. — Stilk:
3—4 Cmtr. lang, kraftig, træet, rødbrun,
fint håret; Hulen dyb, snæver med grå Rust, som ofte flyder
ud over Randen, hvor Rusten mangler, er dens Plads grøn. — Hud: fin,
som moden mørk citrongul, glinsende, Solsiden flammet af et glimrende
smukt, kraftig karmoisinrødt, som på Stilkpartiet er fuldt af mørkere,
opskydende Flammer eller Striber, medens Resten opad er fuld af mørkere
Stænk, på Skyggesiden ses enkelte lysere Flammer; Punkter ses næsten
ikke, kun på Skyggesiden som lyse
Hov; små fine Rustfigurer kan træffes på Bægerpartiet.
Svag Lugt. Svagt fedtet. — Kærnehus: løgformet.
Aksen næppe middelvid. Rum store, udrandede opad, rundt but tilspidsede
nedad, Vægge sprængte, stærkt filtede, Kærner store,
tykke, ægformede, kastaniebrune, én i hvert
Rum. — Bægerrør: en smal afrundet Kegle, Tråde midtstillede,
Griffel dybtkløvet, tæt filtet på den sammen? voksede Del.
— Kød: fint, snehvidt, dog ofte med svag grønlig Tone, skørt
og mørt, af forfriskende vinagtig Smag med hindbæragtig Aroma,
noget mindende om Grand Richard. — Modningstid: November—Januar. — Værd:
fin Bordfrugt, fortrinlig smuk Salgsfrugt.
Fig. 158. Nyholms Æble.
Træet har en høj Krone med tæt Løv, som på Undersiden tilligemed Årsskuddene er meget filtede.