Matthiesen 1913. II: 22
Paaæble.
Hjem: Hører til de gamle tåsingske Sorter og er almindeligt på Øen. Det mærkelige Navn vil man på Øen forklare ved »det podede Æble«, om det passer, vides ikke.
Beskrivelse af Frugten: — Størrelse: over middelstor, ca. 74 mm bred, 61 mm høj, ofte dog større. — Form: fladrund, Bugen lidt under Midten, ubetydeligt stærkere aftagende
Fig. 163. Paaæble.
mod Bægeret, begge Halvdele omtrent éns udviklede. — Bæger: meget lille, lukket, Bladene brede, korte, skarpt spidse, uldede, bøjer indad; Hulen dyb, snæver, Ribber brede, flade, kendelige lige til Stilkhulen; Tværsnit lidt kantet. — Stilk: kort, kraftig, grøn, dunet; Hulen meget dyb, snæver, kun med ubetydelig grå Strålerust. — Hud: grøn eller hvidlig grøn, senere hvidlig gul med grønt Skær, Solsiden mere eller mindre overdækket af et skinnende karmoisinrødt, hvori spores Striber og Flammer, i Udkanten opløser det røde sig i Stænk; Punkter spredte, fine, brune med mat Hov, ofte kun lyse Skær. Kraftig Lugt. Fedtet. — Kærnehus: lille, løghjerteformet. Aksen smal, ofte helt lukket, Rum små. lidt afrundede ved begge Ender, Kærner få, brede, korte, lysebrune. — Bægerrør: en lille Kegle, Tråde midtstillede, Griffel meget kortkløvet, glat. — Kød: hvidt, mørt, marvet, saftigt, vinsyrligt med lidt Sødme. — Modningstid: Efterår, forbi med Året — Værd: god Salgs- og udmærket Køkkenfrugt.