Brunpære fra Fejø.
Hjem: Sorten har hjemme på Fejø, hvor store Træer af den træffes i mange ældre Haver..
Beskrivelse af Frugten: — Størrelse: stor, i almindelig god
Udvikling 55 mm bred, 71 mm høj. — Form: ligner en Nouveau Poiteau, bulet
pæreformet, Bugen kun lidt under Midten, indsvejfet tilløbende
mod begge Ender, bredt afstumpet ved Bægeret. — Bæger: stort, halvlukket
eller næsten åbent, Blade små, kanalformede, forbundne ved
en smal Rand, bøjer indad; Hulen forholdsvis dyb, snæver, omgivet
af 5 brede, flade Ribber. — Stilk: middellang til lang, tyk, tyk i Leddet og
tykkere næst Frugten, hvor den ofte er kødfuld, olivenbrun med
flne Barkporer og en Knop på Midten. — Hud: grønlig citrongul,
Solsiden med lidt brunlig rødt; Punkter store, brune, tætsiddende,
på Solsiden brunrøde, lysebrun Rust omkring Stilk og Bæger
og ofte også ned over Frugten. — Kærnehus: sidder nærmest
Stilken, smalt, Aksen snæver eller næsten lukket, Rum små,
lidt udstående, Kærner små, mørkebrune. — Bægerrør:
en stor Gryde med kort Kanal. — Kød: tæt, hvidt, saftigt, ikke
halvsmeltende, sukkersødt med fin vinagtig Syre og velsmagende, stenet
om Kærnehuset. — Modningstid: sidst i August, holder sig kun kort. — Værd:
god Husholdningsfrugt til Tørring og Kompot, god Salgsfrugt.
Fig. 297. Brunpære fra Fejø.