Sortsøpære.
Hjem: Denne fortræffelige danske Pære modtog jeg 1894 fra en ivrig Haveven Jens Peder Jensen i Sortsø ved Stubbekøbing. I medfølgende Brev af 7/12 94 skriver han:
»Der findes her på Egnen ganske sikkert kun et eneste Træ af Sorten, det bar de første Frugter for 16 År siden og har båret hvert år siden. Hvorledes det er kommen til at stå der, kan vistnok ikke oplyses, da Manden, som før den Tid ejede Haven, er død i Amerika. Formodentlig stammer det dog fra en Kærne, da Stammens Bark temmelig bestemt viser, at det aldrig er podet. Haven, hvori det står, hører til et Parceliststed, og Manden, som ejer det, hedder Lars Christiansen, han overtog Stedet for 5 år siden.«
Beskrivelse af Frugten: — Størrelse og Form: over middelstor,
48-49 mm bred, 62-65 mm høj, kvædeformet eller buget pæreformet.
Bug omtrent på Midten, noget tilsneddet mod Bægeret, lidt indsvejfet
mod Stilken, ligner en middelstor Beurré d'Hardenpont. — Bæger:
lille, Blade små, smalle, korte, kanalformede, forenede ved en hornagtig
Rand; Hulen lille, flad, omgivet af uregelmæssige Ribber, af hvilke den
ene næsten altid er større end de andre, de løber helt ned
over Frugten og kanter Tværsnittet. — Stilk: kort, kraftig til tyk, ikke
meget tykkere i Leddet, olivenbrun med få Barkporer, sidder i en lille
Fordybning, omgivet af små Svulster, af hvilke én ofte trykker
den til Siden. — Hud: ved Plukningen mat lysegrøn, som moden lysegul,
tyk, Solsiden ofte rødflammet; Punkter fine, meget tætsiddende;
omkring Bægeret lidt fin, nætagtig, lysebrun Rust, hvoraf Spor også
kan findes omkring Stilken. -- Kærnehus: stort, Aksen middelvid, Rum udstående,
fyldte af to store, flade, mørkebrune Kærner. - Kød: hvidt
med gult Skær, meget saftfuldt, stærkt krydret, sødt vinagtigt,
fuldt smeltende, lidt sandet under Huden og lidt stenet næst Kærnehuset.
- Modningstid: sidst i Januar-Februar. - Værd: meget god og fin Bordfrugt.
Fig. 316. Sortsøpære.