Stenbæk Pære.
Frugten modtog jeg fra Udstillingen i Århus 1920 som Frøpære fra Stenbæk ved Brabrand.
Beskrivelse af Frugten. -Størrelse og Form: næsten stor, bergamotformet, Bug omtrent på Midten, stærkt afplattet ved Bægerenden. — Bæger: stort, åbent. Bladene korte, brede, kanalformede, står lige op; Hulen en vid flad eller middeldyb Skål. — Stilk: kort, tyk, krum med en Knop på Midten, lyst olivenbrun med meget fine, runde Barkporer, Hulen ubetydelig eller ingen. — Hud: varmt mørkegul uden rødt og med meget fine Punkter. — Kærnehus: Aksen snæver, Rum store, ægformede, lidt udstående, 2 store, brede, lysebrune Kærner i hvert. —Bægerrør: en Tragt med kort Kanal. — Kød: hvidt med gul Tone, saftigt, smeltende, sødt vinagtigt og godt, er kun svagt eller slet ikke stenet om Kærnehuset. — Modningstid: Oktober. — Værd: god Bord- og Handelsfrugt.
Fig. 528. Stenbæk Pære.