Svindingepære.
Hjem: Denne Pære er kommen frem som Rodskud af et andet Træ
hos Gårdejer Henrik Jensen, Svindinge Mark syd for Nyborg (Poststation
Øksendrup) for ca. 30 År siden. Jeg fik Frugten til Prøve
første Gang 1902.
Fig. 320. Svindingepære.
Beskrivelse af Frugten: — Størrelse og Form: lille til middelstor, 54 mm bred, 45 mm høj, men skal kunne blive noget større, H. Jensen skriver: »som en lille Moltke«. Formen synes at variere noget, bergamot- eller eywoodformet til mere ægformet.— Bæger: åbent, nærmest kun en bølget Rand, sidder i en flad skålformet Fordybning med små bløde, brede Ribber, som spores helt ned over Frugten og kanter Tværsnittet lidt. — Stilk: 2-3 Cmtr., tynd, gulgrøn med brunt, fuld af talrige gule Barkporer, sidder som stukket ind i Frugten, ofte med små Buler ved Grunden eller med en lille Svulst op ad den ene Side. —Hud: som moden gul, Solsiden lakrød med mørkere Flammer, Punkter fine, i det røde er de grå, på Skyggesiden mørke, talrige; anden Rust træffes ikke. — Kærnehus: Aksen lukket, Rum ægformede, tilliggende, Kærner store, bredt ægformede, oftest golde. — Bægerrør: en lille Gryde med langt, vidt Rør. — Kød: lidt gult, lidt groft af Bygning, meget saftfuldt, omtrent fuldt smeltende, meget behagelig sukkersødt med god Aroma, lidt sandet under Huden og lidt stenet om Kærnehuset— Modningstid: hele December, ofte noget længere. — Værd: meget god Bordfrugt, især når man ser hen til dens sene Modningstid. Må anbefales til videre Prøve.