Matthiesen 1913. II: 157
Hvidt Taffelæble.
Hjem:
Æblet er modtaget fra Murermester Morten Nielsen i Kolding. Det formenes
at have hjemme i Koldingegnen, hvor det træffes ret almindeligt under
her benyttede Navn.
Fig. 249. Hvidt Taffelæble.
Beskrivelse af Frugten: — Størrelse og Form: lille, 53 mm bred, 58 mm høj, afstumpet højt ægformet eller afstumpet kegleformet, Bug lidt under Midten, den ene Side lidt stærkere udviklet. — Bæger: lukket, Bladene lange, brede, spidse, uldede, slår Spidserne lidt udad; Hulen flad, vid, Ribber små, løber helt ned over Frugten og ind i Stilkhulen, Biribber lige så store, Tværsnit kantet. — Stilk: lang, tynd, lysegrøn med lidt rødt og brunt, krum, glat; Hulen snæver, dyb, kun med Spor af Rust. — Hud: tynd, næsten hvid med grønligt Skær, meget svage Spor af rødt på Solsiden, nærmest kun som røde Hov om Punkterne; vorteagtige Rustpletter og små Rustfigurer træffes. Svag Lugt. Stærkt fedtet. — Kærnehus: lille, meget uregelmæssigt, Aksen forholdsvis vid, Rum små, éns tilspidsede mod begge Ender, Vægge glatte, talrige små, brune, smalle Kærner. — Bægerrør: en tragtagtig Kegle, Tråde højtstillede. Griffel halvkløvet, håret. — Kød: hvidt, fint, saftigt, af fin vinagtig Smag med Rosenaroma. — Modningstid: Oktober—November. — Værd: lille, men meget fin Bordfrugt.