Matthiesen 1913. II:

Sædingeæble.

Hjem: Frugten har jeg modtaget fra Planteskoleejer Sass-Nielsen i Rødby. Han skriver, at Modertræet står i en Gårdmandshave i Sædinge By og på en Plads, hvor det er udsat for Vestenvinden, men det er sundt og bærer godt om end ikke just rigt. På Stedet kaldes Frugten »det grønne Æble«, hvilket Navn Meddeleren foreslår ændret til her benyttede.

SaedingeM1.jpg Fig. 247. Sædingeæble.

Beskrivelse af Frugten: ~ Størrelse: stor, i almindelig god Udvikling 80—81 mm bred, 73—74 mm høj. — Form: afstumpet rund eller bredt afstumpet kegleformet. Bugen hen mod Stilken, den ene Side stærkere udviklet. — Bæger: stort, åbent. Bladene lange, smalle, grønne ved Grunden og her adskilte, svagt uldede, bøjer lidt indad, står lige op; Hulen dyb, middelvid, Ribber store, kalvilagtige, fortsættes bredt ned over Frugten og ind i Stilkhulen, Biribber ses ikke, Tværsnit kantet. — Stilk: kort, ofte kun en Knort, tyk, dunet; Hulen dyb, middelvid til vid, ujævn af Ribberne, med mørkegrå Strålerust. — Hud: hvidlig grøn, senere varmt gul med grønlige Flammer og Pletter, Solsiden med lakrød Dækfarve, hvori korte Striber, Grundfarven skinner igennem; Punkter meget talrige, store med bred grønlig Hov, som er rød i det røde, de giver i Forbindelse med Dækfarven Frugten et meget fint og ædelt Udseende. Lugt svag. Lidt fedtet. — Kærnehus: løgformet med Biårer, Aksen kort, smal, Rum meget små, svagt afrundede opad, rundt tilspidsede nedad, lukkede, Kærner få, små, rundt ægformede, trinde. — Bægerrør: en dyb, skarpt tilspidset Kegle, Tråde over midtstillede, Griffel 2/3 kløvet, svagt håret i Delingsstedet. — Kød: gult, marvet, saftigt, af god sød, noget kalvilagtig krydret Vinsmag. — Modningstid: December—Marts. — Værd: meget smuk og tillige god Bord-og Handelsfrugt.

Dette Æble udmærker sig ved en ganske sjælden Skønhed, idet det er flammet med grønt, rødt og gult. Meget tyder på, at det er beslægtet med Hvid Vinter Kalvil.